HNK Mostar

"Gnijezdo" slavi peti rođendan

Često neformalno proglašavana kao najbolja predstava u BiH u zadnjih nekoliko godina, "Gnijezdo" je autorski projekt Marine Petković Liker prema motivima poezije Marka Tomaša.
Kultura / Kazalište | 09. 03. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana izvedba "Gnijezda" povodom pet godina od premijere održat će se u utorak, 14. ožujka u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Najbolja predstava? 

Predstava je to koja govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena.

Dok jedni žele promjene, drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

Često neformalno proglašavana kao najbolja predstava u BiH u zadnjih nekoliko godina, "Gnijezdo" je autorski projekt Marine Petković Liker prema motivima poezije Marka Tomaša.

Pored neformalnih epiteta predstava je osvojila šest nagrada na različitim festivalima, gostovala u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – u zagrebačkoj Gavelli, na Osječkom ljetu kulture, u Dubrovniku, Sarajevu i oduševila publiku gdje je god igrala.

Popunjeno 

U Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu "Gnijezdo" je pobralo ovacije i desetominutni aplauz koji u Gavelli dugo nije upamćen.

"Uz odličnu glumačku igru i izvrsnu režiju, 'Gnijezdo' je zapravo predstava koju bi svako kazalište voljelo imati na svom repertoaru", kazao je ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina nakon odgledane predstave.

Na 7. festivalu glumca BiH u Konjicu "Gnijezdo" je osvojilo nagradu za najbolju kolektivnu igru, na Međunarodnom festivalu glumca Zaplet 11 u Banja Luci proglašeno je najboljom predstavom u cjelini i prema stručnom žiriju i prema žiriju publike, nagrada žirija za najbolju glumicu festivala pripala je Jeleni Kordić Kuret, kao i nagrada za najbolju glumicu večeri prema žiriju publike, na 3. Međunarodnom teatarskom festivalu Dani Jurislava Korenića u Sarajevu "Gnijezdo" je osvojilo nagradu stručnog žirija za najbolju predstavu u cjelini.

Foto: Bljesak.info / Foto: Bljesak.info/Glumci i redateljica predstave Gnijezdo

Osim što je publika svesrdno prihvatila predstavu, i kritika ju je, također, odlično prihvatila. Tomislav Čadež za Jutarnji je list napisao kako je riječ o dobro uigranoj i pametnoj obiteljskoj drami, Tomislav Kurelec kazao je kako je riječ o začudnom kazališnom iskustvu, dok je Olga Vujović naglasila neobičnu kazališnu situaciju interakcije s publikom.

U predstavi igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

Za svečanu izvedbu "Gnijezda" sva su mjesta popunjena.

Kopirati
Drag cursor here to close