Sarajevo

Drugi dan Postfesta masterclass, četiri filma i predstava

Subota je bila dan za umjetnost i bijeg od svih problema, a publika na Postfestu je mogla uživati u edukativnom, pozorišnom i filmskom programu!
Kultura / Kazalište | 07. 11. 2021. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Subota je bila dan za umjetnost i bijeg od svih problema, a publika na Postfestu je mogla uživati u edukativnom, pozorišnom i filmskom programu! Drugi dan Postfesta otvorio je masterclass s profesoricom i redateljicom Aidom Begić, jednom od najpoznatijih redateljica u BiH i šire.

Mladi redatelj Luka Vlaho, student na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, vodio je razgovor sa redateljicom, s najvećim fokusom na njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo.

Film je snimljen prije dvadeset godina, no zbog svog uspjeha je još uvijek česta tema, a naši sudionici i publika su imali priliku čuti kako je tekao cijeli put nastanka ovog filma i njegov plasman u filmskom svijetu.

U kinu Meeting Point je potom prikazan i prvi Filmski slot u sklopu filmskog programa Postfest-a, a činila su ga četiri filma s četiri različite Akademije iz regiona.

“BJELKO” je dokumentarni film u režiji Almira Zoletića (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo) a govori o životu čovjeka po imenu Mevlo Alić.

“OTAVA” u režiji Lane Bregar, studentice na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, govori o adolescentici koja pokušava sanjati o sjećanjima na majku dok mora biti fizički prisutna na okolnoj farmi s bakom.

S Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u režiji Andrije Mugosa, gledali smo film „JEČAM ŽELA“ koji je priča o jednom danu u životu Jakova, porodičnog čovjeka koji odluči da krsti svoju ćerku.

„SVE KAKO TREBA“ u režiji Nikole Stojanovića sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, govori o Jovani, samohranoj majci iz radničke klase, koja želi rođendan provesti sa svojom kćeri Sarom, no planovi su joj pokvareni kada Sara pozove oca da dođe.

Dan je zaokružila kazališna predstava „NOŽEVI U KOKOŠKAMA“, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana, koju je režirao Žiga Hren.

Predstava, napisana krajem 20. stoljeća, govori o ženi i buđenju njezine svijesti za vanjski svijet. Kad joj muž kaže da je kao polje, ta usporedba joj nema smisla, jer nema koristi od figurativnog jezika. Zatim započinje svoje putovanje kako bi naučila o vlastitom jeziku, kako bi se oslobodila patrijarhalne strukture i pronašla svoje značenje u svijetu.

Nakon predstave je održan i POSTFESTUM, okrugli stol na kojem je ekipa predstave razgovarala s publikom o onome što su gledali, kao i iskustvima i načinu rada na njihovoj Akademiji.

Razgovor je moderirao student glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Faruk Hajdarević.

Nedjelja je posljednji festivalski dan na kojem nas očekuje drugi filmski slot, te kazališna predstava studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Kopirati
Drag cursor here to close