Teatarski festival

Četvrti dan FEDRE: Predstave koje su obilježile festivalsku subotu

Predstava ''Narodni poslanik'' Kulturno-umjetničkog društva ''Adem Alić'' Gračanica obrađuje temu borbe za vlast - poslaničku fotelju smještenu u kontekst bh. provincije.
Kultura / Kazalište | 17. 07. 2022. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festivalska subota Teatarskog festivala FEDRA započela je okruglim stolom o predstavama ''Game'' i ''Nebeska romansa'' a koji je moderirao dugogodišnji prijatelj Bugojna, domaćin Strajo Krsmanović.

U natjecateljskom programu su igrale predstave ''Jazavac pred sudom'' (Dramska scena SPKD ''Prosvjeta'' Prnjavor) i ''Narodni poslanik'' (Kulturno-umjetničko društvo ''Adem Alić'' Gračanica).

Predstavu ''Jazavac pred sudom'' Dramske scene SPKD ''Prosvjeta'' Prnjavor izvode glumci odrasle grupe Dramske scene SPKD ''Prosvjeta'', a tekst Petra Kočića je adaptirao i režirao Siniša Tešanović.

Tešanović u izjavi Srni kaže da su Kočić i njegov ''Jazavac'' oduvijek bili svojevrsni simboli slobode, patriotizma, srpskog seljaka, čovjeka iz naroda, tema koja je intrigirala i čitatelja/gledatelja i umjetnika. Kaže da nam je priča svima dobro poznata, ali da iz nje baš ništa nismo naučili, stoga je aktuelna danas koliko i kada je napisana. U predstavi igraju: Siniša Tešanović, Boro Tramošljanin, Veselin Aleksić, Žarko Aničić i Vuk Karanović.

Predstava ''Narodni poslanik'' Kulturno-umjetničkog društva ''Adem Alić'' Gračanica obrađuje temu borbe za vlast - poslaničku fotelju smještenu u kontekst bh. provincije. Likovi i situacije od prije 140 godina iz Nušićeve komedije su prebačeni u današnje vrijeme, a inspiracija glumcima i rediteljici su lokalni političari i njihova ''mašinerija''.

U ovoj komediji od tri čina pratimo kako je naivni lokalni trgovac uvučen u igru osvajanja vlasti i kako se on nosi s obiteljskim problemima – vjeridba njegove kćerke, očuvanje trgovine. Igraju: Satko- Miralem Džaferović; Fatka, njegova žena – Mersiha Jogunčić; Dinče, njihova kćerka – Adna Kakeš; Rabija – Alisa Marmarac; Musto - Fahrudin Krtičić; Mersed - Mirza Krtičić; Mirsada - Azra Halilović; Muradif - Selmir Gopo; Advokat – Maid Džaferović; Radnik – Jusuf Ljevšić. Režiju potpisuje Mirela Trepanić Grbešić.

Petog dana 50. Teatarskog festivala BiH FEDRA u programu su čak četiri predstave.

Predstava Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno, ''Šareni igrokaz'', potom u natjecateljskom programu predstava ''KANATA/M’RŠ U POZORIŠTE'' (Dis Teatar Banja Luka).

U pratećem programu igrat će i Kazališna družina ''Kolarin'' iz Dubrovnika sa predstavom ''MARE FJOČICA'', te predstava ''PRODAVNICA BUDUĆNOSTI'' Vahida Durakovića.

Kopirati
Drag cursor here to close