Bogata i uspješna kazališna sezona HNK Mostar
HNK Mostar

Bogata i uspješna kazališna sezona HNK Mostar

Kultura / Kazalište | 22. 07. 2022. u 12:31 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru imalo je uspješnu i bogatu kazališnu sezonu 2021./2022., u kojoj je, između ostalog, bilo i pet premijera. 

Predstava “Kroz proces 10-6-93” autorice i redateljice Marine Petković Liker tematizira ubojstva osmero djece 10. lipnja 1993. godine u Vitezu u središnjoj Bosni što su poginula na dječjem igralištu od granate ispaljene s položaja Armije RBiH. Redateljica je napravila neobičnu i suvremenu predstavu čija se radnja, po principu mansionske dramaturgije, tzv. dramaturgije stanica, odigrava na različitim prostorima unutar zgrade kazališta.

U koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR) nastala je predstava “Rechnitz – Anđeo uništenja” Elfriede Jelinek, u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker. Radnja drame bavi se događajem iz 1945. kada je u dvorcu Rechnitz u Austriji počinjen masakr nad 180 Židova na prinudnom radu. Treća je premijerna izvedba ona “Ženskih razgovora ±1”.

Foto: PR / Predstava HNK Mostar

Predstava je autorski projekt Dragana Komadine, Biljane Čakić i ansambla predstave prema motivima zbirke eseja „Ženski razgovori“ Dušana Radovića. U kazalištu djeluje i Dramski studio mladih koji pohađaju mladi amateri, pod vodstvom glumica i glumaca ansambla HNK Mostar.

U ovoj su sezoni imali premijernu izvedbu predstave “Samo … ostaje”, koja je nastala prema četiri dramska teksta s radionice dramskog pisanja HNK Mostar koju je vodio dramaturg i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, što je četvrta premijera HNK Mostar. Praizvedba “Zida” peta je premijerna izvedba u ovoj kazališnoj sezoni.

Predstava je nastala prema prvonagrađenom dramskom tekstu „Zid“ autorice Ružice Aščić s Natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina koji je 2020. godine objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. Režiju potpisuje Christian Jean-Michel Jalžečić, također izabran na Natječaju HNK Mostar za mlade redatelje.

Dorotea Šušak autorica je adaptacije i dramaturginja „Zida“. 

I ove je godine, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH raspisan Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina. Pored ovog projekta, održan je i off program Jazz u kazalištu, kojim obilježavamo Međunarodni dan jazza, ove godine nastupom jazz kvarteta Birdland, kao i off program Poezija u kazalištu s promocijom zbirke pjesama Marka Tomaša „Skratimo priču za glavu“.

Na Svjetski dan kazališta održana je besplatna izvedba kultne predstave „Ajmo na fuka“. 

U kazališnoj sezoni 2021./2022. HNK Mostar gostovao je i na zavidnom broju festivala – Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, 20. Festival BH drame Zenica, 15. Međunarodni festival pozorišta „Zlatna Vila“ Prijedor., 41. Pozorišne/kazališne igre u Jajcu, VIII. Festival glumca BiH u Konjicu, Živi FEST, Živinice, 5. međunarodni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ u Sarajevu, Tuzlanski pozorišni dani 2022., 32. Marulićevi dani u Splitu, 9th Bursa International Balkan Countries Theater Festival, 9. Festival glumca BiH, Konjic. Na navedenim festivalima u ovoj sezoni osvojeno je ukupno petnaest nagrada. 

Posebno valja istaknuti nagrade na 41. Kazališnim/Pozorišnim igrama BiH u Jajcu, u srpnju ove godine, na kojima je predstava „Kroz proces 10-6-93“ osvojila tri najvažnije nagrade: nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju Marini Petković Liker i nagradu za kolektivnu glumačku igru.

Izvedbeni dio sezone zaključili smo s dva gostovanja. Jedno je bilo u Srebrenici, gdje smo u okviru službenog programa obilježavanja srebreničkog genocida, 10. srpnja 2022. godine igrali predstavu „Anđeo uništenja“, a drugo u Zagrebu, na Ljetnim noćima Teatra EXIT, gdje smo 14. srpnja 2022. godine odigrali predstavu „Ja od jutra nisam stao“.

Na samom početku iduće kazališne sezone, 8. rujna 2022. godine, na 3. Međunarodnom pozorišnom festivalu balkanskog kulturnog prostora  „Teatar na raskršću“ u Nišu HNK Mostar nastupit će s predstavom „Anđeo uništenja“.

O zaključenju sezone u HNK Mostar ravnatelj Ivan Vukoja izjavio je: „O ozbiljnosti, sustavnosti i uspješnosti našega rada možda ponajbolje svjedoče sljedeće činjenice.

Na kraju sezone 2021./2022. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima 15 živućih predstava.

Od tih 15 predstava 10 ih je sudjelovalo na raznim domaćim i međunarodnim festivalima, a devet od 10 spomenutih festivalskih predstava nagrađeno je s ukupno 49 nagrada. I sve to sa samo devet članova/ica glumačkog ansambla i u zgradi u kojoj postoji samo Mala scena sa 106 sjedala“.

Kopirati
Drag cursor here to close