Lutkarsko bijenale

Palčić Mrkva - sinonim suvremenog djeteta

Interesantnu scensku interpretaciju predstave osmislio je Robert Smolik, koji se također razmaštao u izradi lutaka.
Kultura / Kazalište | 12. 09. 2019. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U maloj dvorani KSC-a u Bugojnu Mini teater iz Ljubljane odigrao je predstavu 'Korenčkov palček', u okviru natjecateljskog programa 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala za 2019. godinu.

'Korenčkov palček', autora Svetlane Markovič, a u režiji Roberta Walta na interesantan način predstavlja suvremeno dijete i kroz cijelu priču ukazuje na njegove karakteristike. Palčić Mrkva sinonim suvremenog djeteta, dok ostali akteri ove interesantne lutkarske predstave, kao što su Sapramišica, zmija Jarmila, kukavica, predstavljaju odrasle ljude.

Zanimljiv scenski nastup Slovenaca, magija Mini teatra plijenila je pažnju bugojanskih mališana, te su svojim komentarima za okruglim stolom, članovi dječjeg žirija imali interesantna pitanja za glumca Josea, glavnog protagonistu ove lutkarske predstave.

Interesantnu scensku interpretaciju predstave osmislio je Robert Smolik, koji se također razmaštao u izradi lutaka. Pored gostiju iz Slovenije, publika je također u maloj dvorani, imala priliku pogledati, predstavu 'Žabac i stranac', pozorište Eko Art Bugojno.

Foto: Lutkarsko bijenale / Detalj iz predstave Korenčkov palček

U predstavi igraju Zara Duvnjak, Danijela Ivoš, Selma Huskić, Ines Fuka, Hana Tiro, Lejla Jusufbegović, Iman Pandžo, Ljubica Ištuk. Voditeljice procesa Azra Huskić i Sanja Krnjajić.

"Kroz dramske radionice smo tražili odgovor na pitanje: tko je zapravo stranac? I šta je za nas strano? Je li strano strašno ili samo... nepoznato? Prekrasnu priču nizozemskog pisca Max Velthjuisa koristimo kao okosnicu, i prema njoj gradimo lijepo seoce na rubu šume, u kojem životinje žive u miru i slozi. Sve dok se na sam rub šume ne doseli... stranac!", poruka je predstave 'Žabac i stranac', Eko Art Bugojno.

U četvrtak publika u Bugojnu može pogledati predstave od 11 sati Teatar za decu i mladinci Skoplje 'Tobi', redatelj: Dragoslav Todorović. Od 16 sati Lutkarsko kazalište Mostar 'Zmaj i princeze', redatelj: Kyiriakos Argyropulos i Stanislav Stanev, u maloj dvorani.

Kopirati
Drag cursor here to close