Predstava s važnom porukom

'Partija remija' u Muzeju Žitomislić - bez dijaloga dolazimo do sukoba

Predstava 'Partija remija' odigrana porti Manastira Žitomislić u okviru Međureligijskih susreta.
Kultura / Kazalište | 29. 08. 2023. u 20:55 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Partija remija je komad koji govori o dvoje starijih ljudi, koji se sreću u staračkom domu, i koji, u želji da prekrate vrijeme, započnu igrati remi. Ta zabava, isprva, biva razlogom za druženje i smijeh, a da bi, kasnije, prerasla u međusobnu borbu, pravi mali rat, zapravo, u ovom slučaju, i dramski agon, u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, a što su potisnuli u sebe.

Uočili smo, isto tako, i jedan, nesumnjivo, krupan problem koji je prisutan u našem društvu, a ne činimo gotovo ništa da ga riješimo (svjesno ili ne). A taj problem je i više nego uočljiv: (ne)kultura dijaloga. Imamo potrebu da mnogo pričamo, a istovremeno nismo spremni saslušati jedni druge'', rekli su glumci Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić koji tumače glavne uloge u Partiji remija.

Predstava je odigrana porti Manastira Žitomislić, u organizaciji Fondacije Muzeja Žitomislić i Misije OSCE-a u BiH, a u okviru Međureligijskih susreta.

Ioannis Piliouris šef ureda OSCE-a u Mostaru rekao je kako mu je zadovoljstvo što je u izuzetnom mjestu kulturne baštine.

''Predstava baca svjetlo na pitanje komunikacije kao ključne u našem modernom svijetu. Potiče nas na razmišljanja o strašnim posljedicama do kojih dolazi uslijed izostanka dijaloga, što često dovodi do sukoba'', kazao je Piliouris.

Ova predstava naglašava koliko je neophodno održavati osnovne ljudske vrijednosti - suosjećanje, ljubav, toleranciju i dijalog koji su, smatra Piliouris temelj harmoničnog društva, naglašavajući nezamjenjivu ulogu vjerskih zajednica i kulturnih institucija.

Misija kaže, ostaje posvećena prema biranju međureligijskog dijaloga među zajednicama, pružajući mladim pojedincima iz različitih sredina priliku da se uključe i daju doprinos izgradnji mira i aktivnostima društvene kohezije.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović izrazio je očekivanje da će predstava biti značajan kulturni događaj za Mostar, naglasivši kako kroz promoviranje kulture promoviraju i međureligijski dijalog te da im u tome značajno pomaže i OSCE u BiH.

''Što se tiče multikulturne i multireligijske suradnje tu trebamo mnogo više da radimo i čitavo društvo treba da se uključi u to. Ovo su neki mali koraci koje činimo, ali ti mali koraci znaju da budu značajni i znaju da budu dobar impuls za čitavo društvo. Mislim da nismo na zavidnom nivou, ali trebamo se svi malo potruditi kako bi to poboljšali'', poručio je iguman Danilo. 

Kopirati
Drag cursor here to close