Fatalna i moćna glazbenica

Zdenka Kovačiček - Jedna od najboljih jazz i rock pjevačica

Nastupala je po Europi u raznim klubovima, gdje je pjevala s mnogim poznatim glazbenicima (Bill Haley, The Kinks, INK Spots i drugima) i otkrila svoj talent za jazz, soul i blues.
Kultura / Glazba | 16. 01. 2024. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Courtesy Photo / Zdenka Kovačiček, jazz i rock pjevačica

Jedna je od najznačajnijih osoba na hrvatskoj glazbenoj sceni, jazz i rock pjevačica Zdenka Kovačiček, rođena je na današnji dan prije 80 godina, 16. siječnja 1944. u Zagrebu.

Svoju karijeru započinje već kao curica nastupajući u zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je glumila, pjevala i plesala.

Godine 1957. zajedno s Nadom Žitnik osniva duet Hani. Nastupaju na TV-u, snimaju film i postižu veliku popularnost. Odlaze na turneju po Europi gdje nastupaju s velikim glazbenim zvijezdama kao što su Peter Kraus, Lou Van Burg, Bill Haley.

Nakon što se duet Hani razišao, Zdenka Kovačiček krajem 1960-ih sa svojim sastavom pjeva po europskim klubovima. U to vrijeme otkriva svoj veliki talent prema jazzu, soulu, bluesu i gospelu.

Po povratku kući započinje suradnju s najboljim zagrebačkim jazzerima poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Damira Dičića i drugih.

Video: FRKA - ZDENKA KOVAČIČEK (1984)

Kovačiček 1970. godine na Opatijskom festivalu izvodi skladbu "Zbog jedne melodije davne" (Miljenko Prohaska) i osvaja prvu nagradu stručnog žirija. Ovaj uspjeh obilježio je njezin povratak na hrvatsku scenu i najavio početak njezine solo karijere.

Početkom 1970-ih nastupa na raznim festivalima i osvaja brojne glazbene nagrade. 1971. godine na Zagrebačkom festivalu izvodi skladbu Kornelija Kovača "Otvorila sam prozor", iste godine na Beogradskom proljeću izvodi skladbu Vojkana Borisavljevića "Ljubav" i osvaja nagradu kao debitant.

Godine 1973. na BOOM festivalu u Ljubljani ispred sedam tisuća gledatelja, izvode skladbu "Klik temu broj 1", koja je uvrštena na dvostruki album BOOM Pop Fest '73 (Jugoton). Od toga nastupa pa do danas nosi karizmu najprimjerenijeg ženskog rock vokala.

Sredinom sedamdesetih nastupa u rock operi "Grička vještica" (Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska) u kazalištu Komedija, pjeva s YU jazz rock selekcijom i sudjeluje na snimanju albumu "Pop" od Tihomira Asanovića, kojeg 1976. godine objavljuje diskografska kuća Jugoton.

Video: Zdenka Kovačiček ŽENA ZA SVA VREMENA

Godine 1976. osniva ritam i blues, rock i soul sastav 'Zdenka express', s kojim izvodi skladbu "Hallo, Mr. Elton John", a koja se nalazi na koncertnoj kompilaciji BOOM festival '76. (PGP RTB).

Zdenka Kovačiček 1978. godine s Big bandom Igora Savina i njegovim studijskim sastavom snima album sa skladbama istaknutih skladatelja kao što su Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vanja Lisak, Vladimir Delač i drugi.

Ostvaruju suradnju s kultnim sastavima Nirvana (zagrebački trio), Time, Bijelo dugme, Telephone blues band i mnogim drugim.

Godine 1981. izdaje studijski album "Frka", kojeg objavljuje diskografska kuća Jugoton. Glazbu za materijal napisao je Kire Mitrev dok je tekst iz knjige "Konstatacija jedne mačke", Slavice Maras.

Album na engleskom jeziku ''Love is a game'' objavljuje 1989. godine, na kojem ostvaruje suradnju s Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom. Album promovira na festivalima u Los Angelesu, Finskoj i na Middemu u Cannesu.

Video: Zdenka Kovačiček feat. Remi - Pozitivan primjerak (Official Music Video)

Kada je, pak, riječ o njezinu ljubavnom životu, fatalna je glazbenica u mladim danima žarila i palila, a bila je i u braku s Rudyjem Kempreskim kada je imala samo 20 godina. On se također bavio glazbom, bio je basist i šef njezina benda.

Iako su se rastavili 1987. godine, i dalje je ostao njezina ljubav.

"Sve što se podgrijava, nije dobro", rekla je jednom prilikom Zdenka kada se osvrnula na njihov odnos.

Njezina kći Tina nagovorila ju je da napiše biografiju u kojoj govori o svom glazbenom putu, a svjesno je odabrala nekomercijalni put, o svojim ljubavima i svemu onome što je stvaralo njezin imidž i popularnost glazbene dive.

"Bila sam stalno zaljubljena. Voljela sam fakine, padala na šarm i zato sam i pala na Bečanina Rudyja. Udala sam se jednom jer za mene kao horoskopskog jarca brak je nešto postojano i zauvijek. I mislila sam da će biti tako, ali nije. I kasnije sam doživjela divne veze koje pamtim kao fantastično romantične. Kod mene je važilo pravilo 'što je moje i tvoje je' i, nažalost, gotovo sam ja uvijek financirala svoje muškarce. Možda su to i njima bili neki kompleksi", kazala je u jednom intervjuu.

Video: Zdenka Kovačiček - Elektra

Opširnije o diskografiji Zdenke Kovačiček OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close