Klub Boemi

Udruženje umjetnika Mostara: Dervišu Dundi Selimotiću uručena povelja za životno djelo

Povodom obilježavanja pola stoljeća bavljenja sevdalinkom poznatom mostarskom interpretatoru Dervišu Dundi Selimotiću uručena je Povelja.
Kultura / Glazba | 25. 06. 2019. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja pola stoljeća bavljenja sevdalinkom poznatom mostarskom interpretatoru Dervišu Dundi Selimotiću uručena je Povelja.

Ispred Udruženja umjetnika Mostara povelju je uručio Zlatko Serdarević, predsjednik ove asocijacije.

U obrazloženju ovog priznanja stoji: ''Derviš Dundo Selimotić je pola vijeka s velikom strašću i ljubavi, istrajno i uporno njegovao, čuvao, afirmirao i popularizirao izvornu bosanskohercegovačku sevdalinku, dajuči osobni otisak u interpretaciji koju je krasila emotivnost i duboko uranjanje u tematski okvir-u opravilu akcentiranih ljubavnih emocija''.

Foto: PR / Domaćini iz Kluba Boemi

''O Dundi se mnogo zna, prije svega kao vrsnom interpretatoru sevdalinke ali i kao veoma obljubljenoj ličnosti u gradu. Skromnost koju na svakom koraku emanira karakteristika je velikih ličnosti. Poznato mi je kakve mu je sve komplimente upučivao veliko ime savdaha i sevdalinke Omer Pobrić, tvorac kultnog Instituta sevdaha. Sasvim je očigledno da Dundo duboko osječa sevdalinku, pa se čini kao da je ona izrasla iz njega i pokazala svu raskošnost i blagodet. Taj topao glas je prepoznatljiv i čarobno ugodan da svakog uspijeva zarobiti i postati mu vjeran. Dondo je zlata vrijedan tumač sevdalnike i zato mu naše udruženje ovom Poveljom odaje zasluženo priznanje'', rekao je Zlatko Serdarević prilikom dodjele.

Domaćini iz Kluba Boemi takođe su željeli trajno ovjekovječiti ovaj uistinu hvale vrijedan događaj.

Ismet Gaga Šemrd, predsjednik Boema uručio mu je umjetničku sliku rad Seada Vladovića Gučeta.

''Naš Dundo je jedan od onih interpretatora koji su našem gradu pronijeli slavu. Pripada krugu vrsnih pjevača među kojima su: Nezir Bukovac, Šefka Šehović, Šice Ombašić, Mijo Bošković, Krešo Šunjić, Ismet Ćumurija, Himzo Polovina, Mile Janjić, Rasim i Edo Pandur, Ekrem Duvnjak, Ilijaz Delić, Mustafa Šantić, Amra Dugalić, Angela Orešković... Sve nam to govori o kakvom je interpretatoru riječ. Međutim, treba reći da je Dundo veoma druželjubiv čovjek koji je u svakom društvu dobro došao i sva ga zaista veoma cijene'', rekao je Ismet Gaga Šemrd.

Selimotić je bio član RKUD „Abrašević“ i RKUD „Vladimir Nazor“, gdje je stekao osnovna glazbena znanja. Kasnije je nastupao za sasav „Mostarski behari.. Snimio je dvije pjesme za zagrebačku diskografsku kuću Croatia rekords .

Dobitnik je „Zlatne note“ Instituta sevdaha „Omer pobrić“ za izuzetne zaluge u njegovanju i popularisanju autohtone sevdalinke. To priznanje u stvari nosi titulu majstor sevdaha.

Kulturno umjetničko društvo „Bijelo Polje“ dodjelilo mu je prošle godine priznanje MIMAR za doprinos očuvanju i njegovanju sevdalinke. Udruženje građana „Sinovi Mahale“ takođe su ga se sjetili i darovali mu u dva navrata priznanja.

Na dodjeli priznanja kolege glazbenici i vokalni solisti: Elvedin Titi Balalić, Božo Krulj, Menaid Batlak, Ića Kukolj, Moca Dizdar, Sudo Ćustović, Tahir Delić i Sudo Turajlić, svojim nastupima doprinjeli su da ova veće ostane dugo pamtljiva, a da svečaru učine taj dan nezaboravnim.

Kopirati
Drag cursor here to close