Nova sezona

Simfonijski orkestar Mostar: Od ABBE do starogradskih balada

Nova sezona počinje koncertom "S Mendelsshonom u susret geniju" u ponedjeljak, 16. rujna, u Kosači, a na programu su djela Mendelssohna i Beethovena, kazala je ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko.
Kultura / Glazba | 15. 09. 2019. u 10:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Klasična glazba, pop-balade i starogradske pjesme, kao i programi za mlade te brojna vrhunska svjetska i domaća imena bit će dijelom programa koje je za novu koncertnu sezonu pripremio Simfonijski orkestar Mostar.

Nova sezona počinje koncertom "S Mendelsshonom u susret geniju" u ponedjeljak, 16. rujna, u Kosači, a na programu su djela Mendelssohna i Beethovena, kazala je ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko, koja je u razgovoru za Fenu najavila novu koncertu sezonu mostarskih simfoničara.

Solist na violini na otvaranju sezone je Sho Akamatsu iz Zagreba, koji će svirati Mendelssohnov Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64.

Mostarski će simfoničari otvoriti koncert Mendelssohnovom uvertirom "Hebridi", a na programu je i Simfonija br. 7 u A-duru Ludwiga van Beethovena, skladatelja, čija će djela zasigurno obilježiti narednu 2020. godinu, u kojoj će cijeli svijet slaviti 250. rođendan posljednjeg majstora bečke klasike i prvog romantičara. Dirigent je Igor Tatarević iz Zagreba.

Glazbena poslastica

Orkestar priprema i pravu glazbenu poslasticu zanimljivog naziva "Jesenja Big Band balada", koja će biti izvedena za sve ljubitelje pop-balada.

Zovko ističe kako je odmah vidljivo da se u naslovu krije ime velike švedske pop-grupe ABBA te da aranžmane 26 pjesama potpisuje maestro Tatarević, koji će za klavirom ravnati velikim revijskim orkestrom i pratećim vokalima s gotovo 50 glazbenika.

Kao solistice nastupit će Ivana Duvnjak (Zagreb) i Anđela Bukovac (Mostar).

''Spektakl namjeravamo održati na trgu ispred Kosače 14. listopada 2019. jer vjerujemo da će nas i Bog podržati da pod zvijezdama uživamo u Miholjskom ljetu i divnoj glazbi te da mnogo pozitivnih vibracija prenesemo na sve poklonike svjetski poznatih i priznatih pop-glazbenika'', kazala je Zovko.

Nakon koncerta ABBA-inih hitova slijede koncerti u suradnji s don Draganom Filipovićem i Pro Musicom u Vukovaru krajem studenoga te Adventski koncert u suradnji s don Ivanom Marčićem i župnim zborom Benedikt počekom prosinca.

Starogradske pjesme s Hankom Paldum

U siječnju 2020. održat će se sad već tradicionalni novogodišnji koncert, a u travnju koncert starogradskih pjesama s Hankom Paldum.

''U svibnju imamo gostovanje u Srbiji, sviramo na otvorenju Guarneri festivala u Banji Koviljači, dok 25. svibnja pripremamo veliki koncert u čast Beethovenu na kojem ćemo izvesti koncert 'Emperor' za klavir i orkestar i "Eroicu"- Simfoniju br. 3. Solist na klaviru je Petar Klasan iz Zagreba'', ustvrdila je Zovko.

Istaknula je kako su lipanj rezervirali za mlade, pa će tako 1. lipnja održati koncert u parku u Ljubuškom, gdje će Simfonijski orkestar pratiti prvonagrađene mlade glazbenike iz Ljubuškog, dok je 8. lipnja predviđen za održavanje tradicionalnog koncerta mladih talenata u Mostaru na trgu ispred Kosače.

Što se tiče gostovanja, mostarski simfoničari će pored Srbije nastupiti i u Republici Hrvatskoj.

''U pripremi je i veliki projekt unutar mostarske kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, ali bismo za sada ostali suzdržani u izjavama za javnost, pošto projektu pristupamo vrlo ozbiljno, a i nastojimo uključiti relevantne partnere kako bismo 'pogodili u sridu''', kazala je Zovko.

Ustvrdila je kako je jedan od ciljeva Simfonijskog orkestra Mostar najmlađima približiti klasičnu glazbu, pa će tako ulaz na koncert kojim će otvoriti sezonu biti besplatan za djecu.

''Platon je naglašavao da je vrlo bitno kakva je glazba poželjna za slušanje rekavši: 'Što je bolja glazba, to je bolja i država u kojoj se ta glazba sluša'. Razlog više da u ponedjeljak, 16. rujna, uživamo zajedno u Mendelssohnu i Beethovenu u našoj Kosači. Pozivam sve Mostarce i njihove goste da posjete najavljene događaje u što većem broju i da uživaju u izvedbama vrhunskih glazbenika'', poručila je ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close