Boris Aranđelović

Prije 75 godina rođen je jedan od najboljih pjevača YU-rocka

Grupu "Smak" su nakon njegova dolaska sačinjavali gitarist Radomir Mihajlović Točak, vokalni solist Boris Aranđelović, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa, basist Zoran Milanović i klavijaturist Laza Ristovski.
Kultura / Glazba | 13. 10. 2023. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ATA Images / Boris Aranđelović (13. listopada 1948., Kragujevac - 27. kolovoza 2015., Rotterdam)

U kolektivnom pamćenju ljubitelja i poznavatelja Yu-rocka, kragujevačka grupa Smak zauzima jedno od najvažnijih mjesta.

Zaštitni znaci grupe svakako su legendarni gitarist Radomir Mihajlović Točak i Boris Aranđelović, vokal Smaka s jedinstvenim stilom pjevanja.

Boris Aranđelović rođen je na današnji dan prije 75 godina, 13. listopada 1948. u Kragujevcu, a grupi Smak pridružio se 1973. godine.

Grupu su nakon njegova dolaska sačinjavali gitarist Radomir Mihajlović Točak, vokalni solist Boris Aranđelović, bubnjar Slobodan Stojanović Kepa, basist Zoran Milanović i klavijaturist Laza Ristovski.

Video: Smak - Crna dama (HQ Sound)

Poznat je po pjevanju u visokim registrima, što mu je, uz osebujnu boju glasa, donijelo prepoznatljivost, a time i popularnost među najširom publikom.

Kao koncertni frontmen na svojim je plećima nosio teret složene melodije i ritmičke složenosti tekstova.

Vrijedno je spomenuti i razumijevanje odnosa između vokalnih i instrumentalnih pjesama koje su bile na repertoaru grupe.

Posebna atrakcija u nastupima Smak benda bio je dijalog između Borisovog glasa i Točkove gitare (pjesme Alo, Šumadijski Blues, Profesor).

Video: Smak - Satelit

Posljednjih 25 godina živio je u Nizozeskoj, a nastupao je i u obnovljenoj, originalnoj postavi Smaka.

Snimio je i dva samostalna albuma. Prvi "Iz profila" objavio je 1983. za sarajevski "Diskoton", a drugi 2001. pod nazivom "Boris i dinosaurusi".

Zanimljivo je da je Boris Aranđelović tek u vojsci naučio svirati gitaru, na nagovor jednog od kolega iz postrojbe JNA.

Nakon odsluženja vojnog roka, Boris je u Kragujevcu počeo nastupati amaterski, prateći sam sebe na gitari, ali nije postigao nikakav uspjeh vrijedan spomena.

Video: SMAK - Daire - (Audio 1977) [HQ]

Umoran od usputnog ''pjevušenja", otišao je u Australiju, gdje je radio najteže poslove, ali svoju prvu gitaru, na kojoj je naučio i prve akorde, nosio je sa sobom (akustična gitara "Melodija").

S obzirom da mu boravak i težak život u Australiji nisu donijeli materijalno blagostanje (jedno vrijeme je kao beskućnik spavao i u parku), Aranđelović je nakon gotovo četiri godine u Melbourneu i Perthu otišao za London, a odatle natrag u Kragujevac.

Još dok je bio "zemlji klokana" prijatelji su mu pisali da je u Kragujevcu oformljena strašna grupa. Poznavao je basista Zorana još iz vremena grupe "Senke" i ovaj mu se nešto kasnije požalio da je grupi Smak pjevač veliki problem. Pozvao ga je na audiciju.

Uvjet je bio da otpjeva "Child In Time" (Deep Purple).

Kada mu je to pošlo za rukom, bolje reći za grlom, svi su bili oduševljeni i tako je počela istinska povijest grupe Smak.

Video: Smak - Šumadijski blues
Kopirati
Drag cursor here to close