Još jedan hit Mostarca

Pismo nikome: Mara otpjevao Andrića

Riječ je o pjesmi 'Pismo nikome' urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend snimili u mostarskom Pavarotti centru.  
Kultura / Glazba | 19. 06. 2019. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Mostarski kantautor Sanel Marić Mara objavio je novi singl. Nakon Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Beg Bašagića, Antuna Branka Šimića i drugih velikana bosanskohercegovačke poezije, Mara je sa svojim bendom ukomponirao i našeg nobelovca, književnika Ivu Andrića.

Riječ je o pjesmi 'Pismo nikome' urađenoj po istoimenom tekstu Ive Andrića iz davne 1940. godine, koju su Mara i bend pod producentskom palicom Đanija Pervana snimili u mostarskom Pavarotti centru.

''Prije svega, imati privilegiju, sreću, dar stvaranja i rada s ljudima koji te razumiju, upotpunjuju je nešto što bih poželio svima. Takav put te odvede na mjesta koja su često ugodna, neizvjesna, drugačija i predivna. Tako se desilo i ovaj put. Novi izazov je naš nobelovac, književnik Ivo Andrić'', kazao je Mara i objasnio kako je nastala ideja ukomponiranja Andrićeve poezije s čime se još nijedan autor nije uhvatio u koštac na način da tekst našeg nobelovca pretoči praktički u jedan melankolični pop rock izričaj.

Bio je to novi izazov za Maru i njegovu ekipu.

''U razgovoru s meni dragim ljudima prijateljima iz Travnika Enes Skrgo, Emir Nazzif Fetahović, koji su nam sredinom 90-tih organizirali prve poslijeratne koncerte u predivnom gradu Travniku dobili smo par lokacija za uraditi koncert. Jedna od tih lokacija je i rodna kuća Ive Andrića. Svirati ˝Vasduh i Kovilje˝ u kući nobelovca, pjesme Maka Dizdara, Alekse Šantića, Safvet Beg Bašagića, Antuna Branka Šimića a nesvirati Ivu Andrića bilo bi besmisleno i uvredljivo'', kazao je Mara.

Video: Pismo Nikome MARA

Ono što je mostarskog kantautora posebno privuklo u Andrićevom tekstu jeste činjenica da poezija napisana davne 1940. savršeno oslikava stanje u kojem danas živimo.

''Tekst njegove pjesme ˝Pismo nikome˝ iz davne 1940. još dok je Andrić boravio u Berlinu me je privukao na prvo čitanje. Sve ono što osjećam sada u zemlji i vremenu u kojem živim je kao nacrtano u ovoj pjesmi. Ponovo me je pjesma ukomponirala. Zahvaljujući divnim ljudima, glazbenicima, Dario Lukić (klavir), Đani Pervan (producent), Martin Hausler (klarinet), Marko Jakovljević (bass), Jasmir Sljepčević (bubanj), uspjeli smo izaranžirati, snimiti, te tako uokviriti jednu cjelinu i našu kulturnu scenu obogatiti za još jednu pjesmu jednog od najvećih književnika sa ovih prostora, Ivu Andrića. Produkciju je radio Đani Pervan u Home Sweet Home Studio Sarajevo a  mastering Kai Blankenberg, Skyline Tonfabrik in Düsseldorf'', pojasnio je Mara.

Lyric Video je uradio redatelj Amir Grabus, dugogodišnji prijatelj Mare i Benda, a pjesma s emože skinuti na linku...

Iza Mare su dosad četiri albuma, Kroz, Funkcija života u e - molu, Vasduh i Kovilje. Svaki je posebna priča ispričana na svoj način, takoreći konceptualan. Baš kao što je novi singl 'Pismo nikome'.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close