Legenda

Pet godina bez Olivera Dragojevića

Njegova pjesma živi i danas.
Kultura / Glazba | 29. 07. 2023. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni pjevač Oliver Dragojević preminuo je na današnji dan prije pet godina, nakon teške bolesti. Njegova pjesma živi i danas.

Oliver Dragojević, legenda hrvatske glazbe rođen je u Vela Luki, na Korčuli, 7. prosinca 1947. godine.

Karijeru je počeo 1963. godine kao pjevač i klavijaturista splitske grupe „Batali“, a prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa pjesmom „Ća će mi Kopakabana“.

Redali su se hitovi „Skalinada“, „Malinkonija“, „Oprosti mi, pape“, „Vjeruj u ljubav“, „Piva klapa ispo’ volta“, „Nadalina“ (duet s Borisom Dvornikom), „Karoca“ i drugi koji su danas evergreen hrvatske zabavne glazbe.

Video: Oliver Dragojević - Ča će mi Copacabana

Tvorac je najljepših balada koje rado slušaju i današnje generacije, a dobitnik je brojnih prestižnih muzičkih nagrada.

Pet puta je pokušao da se kvalificira na Pjesmu Eurovizije. Dvaput se natjecao na Jugoviziji, 1988. godine je zauzeo drugo mjesto sa pesmom „Dženi”, a 1990. treće mjesto u duetu sa Zoricom Kondžom i pjesmom „Sreća je tamo gde si ti”.

Triput je sudjelovao na hrvatskoj Dori, 1994, 1995. i 1997. godine i najbolji plasman mu je bio drugo mjesto.

Video: Oliver Dragojevic - Dzeni - 1988

Oliveru Dragojeviću je karcinom pluća dijagnosticiran u kolovozu 2017. godine, a već 15. listopada je nastupio u HNK Split na koncertu ‘Vjeruj u ljubav’ u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka.

 „Bio je to koncert nabijen emocijama, a ispostavilo se da je to ujedno bio i njegov poslednji nastup pred publikom uživo“.

„Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osećam dobro“, izjavio je nedugo nakon što je saznao dijagnozu.

U međuvremenu se povukao se iz javnosti i posljednje mjesece života proveo na Korčuli.

Kopirati
Drag cursor here to close