Slavljenički koncert za 15. rođendan

Od pjevača gange i bećarca do muške klape Dobrkovići

Svjesni su kako idu ''kontra'' vjetra ovog vremena, koje sve manje ima smisla i potrebe za druženjem i pjesmom, a oni upravo druženje i pjesmu žele održati.
Kultura / Glazba | 05. 04. 2019. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretpostavljamo kako mušku klapu Dobrkovići iz Širokog Brijega u hercegovačkom kraju ne treba puno predstavljati. Iako djeluju već 15 godina, o svojim nastupima ne pričaju puno, jer to nije cilj i smisao njihova rada. Svjesni su kako idu ''kontra'' vjetra ovog vremena, koje sve manje ima smisla i potrebe za druženjem i pjesmom, a oni upravo druženje i pjesmu žele održati.

U jednoj najavi, voditelj je za njih i njihovo selo rekao: ''Ne postoje zabačena mjesta, postoje samo zapuštena mjesta''. A oni se trude ne zapustiti i ne napustiti svoje selo. Uz to su otvoreni i za druge, koji vole klapsku pjesmu, što se može viditi po sastavu klape.

Sve je počelo u tamburaškom orkestru

Klapa Dobrkovići trenutačno broji 12 članova: Žarko Perko (1. tenor), Živko Ključe (2. tenor), Ivan Cigić (2. tenor), Marko Salavarda (2. tenor), Josip Cigić (bariton), Bože Cigić (bariton), Stjepan Musa (bariton), Ivan Spajić (bas), Martin Spajić (bas), Vlado Cigić (bas), Tomislav Cigić (bas) i Mirko Cigić (bas).

Foto: Bljesak.info / Živko Ključe 

Inicijator pokretanja klape u Dobrkovićima bio je Ivan Spajić. No, za svoj postanak i opstanak zahvalni su svom voditelju prof. Živku Ključi, bez kojeg ne bi pomaknuli dalje od gange i bećarca.

''Moglo bi se reći kako je klapa Dobrkovići svoje temelje imala u tamburaškom orkestru u Dobrkovićima kojeg je vodio Živko Ključe, a inicijativa je stigla od Ivana Spajića koji je saznao da je Živko i voditelj klapa i klapski pjevač'', kazao je Mirko Cigić u razgovoru za Bljesak.info i otkrio kako je sve krenulo.

''Ivan Spajić je okupio nas koji smo ranije pjevali gange i bećarca, a profesor Živko je sagledao naše kapacitete, pogotovo prvog tenora i tako je zapravo sve krenulo. Počeli smo s probama i stvaranjem prvih klapskih akorda'', dodao je naš sugovornik.

Slavljenički koncert

Kroz svojih 15 godina djelovanja klapa je skupila oko 250 nastupa u tuzemstvu i inozemstvu, a za 10. rođendan izdali su i nosač zvuka korizmenih napjeva. Većinu svoga djelovanja i stvaralaštva posvetili su pjevanju misnog programa i klapskim susretima.

U povodu 15 godina djelovanja u subotu, 6. travnja 2019., u širokobriješkom kinu Borak u 19:30 sati upriličit će slavljenički koncert za koji su pripremili i nekoliko iznenađenja ljubiteljima klapske pjesme.

Foto: Bljesak.info / Klapa Dobrkovići

Na koncertu će kao njihovi posebni gosti nastupiti ženska klapa Viole iz Drvenika i ženska klapa Certisse iz Đakova. Ulaz je besplatan, a svi su dobrodošli.

Kopirati
Drag cursor here to close