Mišo Kovač

Najpoznatiji brk hrvatske estrade proslavlja 80. rođendan

Vrhunac popularnosti doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a i danas ima značajnu odanu publiku. Premda glazbena kritika više cijeni njegove ranije i manje poznate radove, popularnost je stekao emotivnim i zabavnim melodijama
Kultura / Glazba | 16. 07. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika: Internet / Mišo Kovač rođen je 16. srpnja 1941. godine u Šibeniku

Legenda hrvatske zabavne glazbe Mišo Kovač rođen je na današnji dan prije 80 godina, 16. srpnja 1941. godine u Šibeniku tijekom talijanske okupacije Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, kao drugo dijete Zrinke i Jakova Kovača.

Pjevač je s najviše prodanih ploča (i ostalih nosača zvuka) zabavne glazbe u Hrvatskoj, ali i diljem bivše SFRJ.

Počeo je obradama stranih uspješnica, da bi nastavio naglašeno emotivnim pjesmama uglavnom tipičnog mediteranskog, dalmatinskog melosa te suradnjom s klapama.

Vrhunac popularnosti doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, no i danas ima značajnu odanu publiku. Premda glazbena kritika više cijeni njegove ranije i manje poznate radove, popularnost je stekao emotivnim i zabavnim melodijama, poput "Ostala si uvijek ista", "Svi pjevaju ja ne čujem", "Ako me ostaviš" i drugima.

Kao dijete odrastao je u ulici u šibenskom Varošu u kojoj su u isto vrijeme živjeli i glazbenici Vice Vukov (r. 1936.; u. 2008.) i Arsen Dedić (r. 1938.; u. 2015.).

Kao mladić trenirao je nogomet kao vratar te je počeo braniti za juniorsku momčad HNK Šibenika, sanjajući o profesionalnoj nogometnoj karijeri u Hajduku.

Video: Mišo Kovač Ostala si uvijek ista 1975

Umjesto u Hajduk otišao na estradu

Slušao je tada popularne talijanske izvođače Luciana Tajolija, Tonyja Dellaga i Adriana Celentana te Amerikanca Johnnieja Raya.

Godine 1961. na natjecanju "Prvi glas Šibenika" podijelio je naslov najboljega s Mirkom Vukšićem, budućim gitaristom grupe Mi, a za nagradu je odabrao singl Elvisa Presleya.

Na jednom natjecanju talenata u Karlovcu, s pjesmom "I can't stop loving you" Raya Charlesa, doživio je veliki uspjeh te je ubrzo zapažen od glazbenih producenata.

Sredinom 60-ih dobio je dobio ugovor za snimanje prve ploče s Jugotonom, prepjev "I Can't Stop Loving You" svoga idola Raya Charlesa, pod nazivom "Ne mogu prestati da te volim".

Ploča je bila uspjeh, te je Mišo u ljeto 1965. nastupio na splitskim Melodijama Jadrana s tri izvedbe. Unatoč razočaravajućem nastupu, uslijedile us nove ploče oko srebrnih naklada od pedesetak tisuća primjeraka - prepjeve "Ja odlazim", "Vrijeme plakanja", "San Francisco" (izvornik Scotta McKenzieja), "Da je duži moj dan" i druge.

Foto: Internet / Mišo Kovač jedno je od stožernih imena jugoslavenske i hrvatske estrade

Prvi hitovi

Hit kojim se etablirao kao priznati izvođač bila je pjesma "Više se nećeš vratiti", pobjednička pjesma s nekad popularnog sarajevskog festiva "Vaš šlager sezone" (1969.), djelo tada mladog skladatelja i tekstopisca Đorđa Novkovića.

Suradnja s Novkovićem obilježila je gotovo čitav Kovačev opus, te se nastavila i dalje, sve do iznenadne Novkovićeve smrti 2007. Godine 1971. osvojio je Splitski festival s pjesmom Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića "Proplakat će zora", koja je prodana u više od 300.000 primjeraka.

Godine 1971. skoro je poginuo u prometnoj nesreći kod Zadra. Njegov automobil bio je potpuno smrskan, a kako mu je ostao ožiljak iznad gornje usne, za vrijeme oporavka Mišo odlučuje pustiti brkove koji će kasnije postati njegov zaštitni znak.

Mišo Kovač 1974. godine s klapom Šibenik snima album klapskih i narodnih pjesama ''Oj ti dušo duše moje''. Velika uspješnica postaje i "Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim". S pjesmom "Ostala si uvijek ista", po njegovom priznanju najboljom u njegovoj karijeri, 1975. nastupa na natjecanju "Jugoslavenska hit parada" u Beogradu.

Iako je premoćno pobijedio, publika je nije odmah prihvatila, a pjesma je stekla popularnost tek 10 godina poslije, kada je objavljena na istoimenom albumu prodanom u 200 tisuća primjeraka.

Video: Mišo Kovač - Još i danas teku suze jedne žene - (Official Audio 1976)

Najplodnije doba

Na Splitskom festivalu pobjeđuje 1977. s pjesmom "Noćas ćemo zemlji ko materi reći", s klapom Maslina. Nakon 1980. i pobjede na festivalu u Splitu s pjesmom "Dobra ti večer mati moja" odlučuje ne nastupati na festivalima. Stoga se 1982. vraća dalmatinskim, lokalnim temama zlatnim albumom Dalmacija u mom oku u aranžmanu Krste Jurasa i Dušana Šarca, s kojeg hitovi postaju istoimeni singl i "Šibenske kale".

Uslijedilo je najplodnije razdoblje: između 1985. i 1988. snima svoje najveće hitove, poput "Ako me ostaviš", "Jedan dan života" (obrada meksičke pjesme "Un dia di vida" iz istoimenoga filma), "Sutra mi sude", "Odavno više ne plačem zbog tebe", "Ja nemam više razloga da živim", "Ti si pjesma moje duše" (obrada pjesme "Seven Spanish Angels" Willieja Nelsona i Raya Charlesa), "Svi pjevaju, ja ne čujem" i mnoge druge. Glazbena karijera i dalje je cvala, pet puta je proglašavan pjevačem godine, a 1989. godine proglašen je za osobu godine u bivšoj Jugoslaviji.

U rujnu 1991. pridružio se Hrvatskom Band Aidu na snimanju pjesme "Moja domovina". Godine 1992. njegov je 16-godišnji sin Edi, pripadnik specijalne postrojbe Hrvatske vojske "Škorpioni", smrtno stradao u Zagrebu pod sumnjivim okolnostima.

Video: Mišo Kovač Jedan dan života

Osobne tragedije

Mišo taj tragični događaj nikada nije potpuno prebolio. Objavljuje i singl "Pjesma za Edija". Nakon Edijeve smrti i održanog velikog koncerta Noć svijeća pred 50.000 ljudi na splitskom Poljudu 1993., Mišo je javno obznanio da više neće nastupati te je ponovno uzeo krsno ime Mate. No održao je čitavu seriju oproštajnih koncerata te nije završio karijeru.

Osim sina Edija, 1990-ih je izgubio i majku te mlađega brata Ratka, dok se kći Ivana borila s ovisnošću. Nakon godina depresije i alkoholizma, 14. siječnja 1999., u zagrebačkom stanu u Maksimirskoj 69, Mišo Kovač pucao je sebi u prsa neprijavljenim pištoljem "Beretta". No uspio je preživjeti te se potpuno oporavio, a i njegovo duševno stanje se znatno poboljšalo.

Nakon oporavka od pokušaja samoubojstva održava veliki koncert u zagrebačkom Domu sportova. Ipak, to nije bio kraj Kovačeve karijere. Uslijedili su i novi albumi. Godine 1999. Mišo je snimio album Budi čovjek dobre volje, kako sam kaže, zahvaljujući kćeri Ivani.

Sljedeće godine nakratko se vraća glazbenim festivalima te odmah pobjeđuje na Splitskom festivalu sa skladbom "Vraćam ti se Dalmacijo mati". Iste godine snima veliki hit "Dalmatino", svojevrsnu himnu Dalmacije.

Video: Mišo Kovač - Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim - (Official Audio 1974)

Smiraj karijere

Za novi studijski album Mir u srce, objavljen 2004., 2006. dobio je srebrno priznanje, a za kompilacije Pjevaj, legendo (1999.) i Najdraže pjesme Miše Kovača (2003.) dva platinasta priznanja. S albuma Mir u srce najveći uspjeh ostvario je singl "Rođo moj".

Nakon stanke, 2006. snima album Ja sam kovač svoje sreće na kojemu mu se kao gost pridružila kći Ivana: najveći uspjeh s tog albuma njihov je duet "Nema mi do tebe nikoga".

Kovač 2010. godine godine izdaje svoj, kako kaže, posljednji album Ne tražim istinu, te najavljuje kraj karijere. Album Ne tražim istinu ostvario je umjereni uspjeh, doživjevši zlatnu nakladu.

U ožujku 2012., kao priznanje struke, Mišo je dobio Porina za životno djelo.

Video: Miso Kovac-Dalmatino
Kopirati
Drag cursor here to close