Sarajevo Sevdah Soiree

Mostar Sevdah Reunion: Sarajevo Sevdah Soiree je hvale vrijedan festival

Festival 'Sarajevo Sevdah Soiree' traje još večeras, a s početkom u 20.30 sati na Žutoj tabiji sevdalinke će izvoditi Jusuf Brkić, sazlija i Zanin Berbić
Kultura / Glazba | 18. 08. 2023. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energičnim i emotivnim nastupom Mostar Sevdah Reunion sinoć je oduševio publiku na sarajevskoj Žutoj tabiji, na kojoj se ovoga ljeta održava prvi festival sevdalinke ''Sarajevo Sevdah Soiree'' u organizaciji U.G. ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Pioniri sevdaha 21. stoljeća, kako ih kritičari nazivaju, u višesatnom koncertu publiku su počastili sjajnim izvedbama sevdalinke u modernim aranžmanima u kojima se prožimaju jazz, bules, soul i etno muzički elementi.

''Prekrasna noć pod zvjezdanim nebom Sarajeva. Publika je sa nama sve vrijeme pjevala uglas neke od najljepših sevdalinki: Mene majka jednu ima, Negdje u daljine, Mostarski dućani, Sejdefu majka buđaše i mnoge druge.., a pjesme Zvijezda tjera mjeseca, Moj dilbere, Čudna jada od Mostara grada digle su sve na noge. Hvale vrijedan festival koji njeguje našu divnu sevdalinku na najljepšoj mogućoj pozornici zagrljenoj Sarajevom'', utisci su Antonije Batinić, pjevačice benda Mostar Sevdah Reunion.

Festival 'Sarajevo Sevdah Soiree' traje još večeras, a s početkom u 20.30 sati na Žutoj tabiji sevdalinke će izvoditi Jusuf Brkić, sazlija i Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke.

Kopirati
Drag cursor here to close