ESNAF: Projekt vrhunskih glazbenika koji kroz istoimeni album tradicijsku glazbu prenose u nove sfere
Izvanredno izdanje koje intrigira spojem autentičnosti i svježine

ESNAF: Projekt vrhunskih glazbenika koji kroz istoimeni album tradicijsku glazbu prenose u nove sfere

Kultura / Glazba | 07. 03. 2022. u 16:20 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz to što su velemajstori svoga zanata, Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević dijele ljubav prema tradicijskim djelima i interpretaciji.

Divljenje i nepresušna inspiracija koju pronalaze u kulturnoj baštini i umjetnosti iznjedrili su suradnički projekt ESNAF kojeg punim srcima predstavljaju uz upravo istoimeno studijsko izdanje koje je dostupno na CD-u i svim glazbenim platformama: https://esnaf.lnk.to/ESNAF

Začeci ove poviješću inspirirane izvanredne priče koja je postala studijski album, a u bližoj budućnosti i puno više od toga, nastali su kroz razgovor imenjaka, prijatelja i glazbenih kolega Amira Kezića Lea i Amira Karalića i to prije više od 10 godina.

Osjetivši da je došlo vrijeme da ESNAF u potpunosti zaživi, Amir Kazić Leo prošle je godine, uslijed izolacije u kojoj se svijet našao, okupio kako sam ističe, prekrasne ljude i vrhunske glazbenike kako bi zajedno kreirali esenciju onoga što ovaj glazbeni projekt nosi.

Foto: PR / Amir Kazić Leo

''Teško je kratko opisati emocije vezane uz snimanje tradicijske glazbe. Za mene je glazba glazba i nikad ju nisam dijelio na područja ili žanrove. Možda bih mogao reći da sam jednostavno imao sreće što sam u vrijeme odrastanja bio okružen raznim glazbenim pravcima te sam već sam od ranog djetinjstva bio upoznat s tradicionalnom glazbom. Puno smo ju svi slušali, a bila je prisutna i na televiziji i radijskim postajama, svuda oko mene“, prisjeća se Amir Kazić Leo koji je odrastao i uz rock i pop glazbu te je u dosadašnoj respektabilnoj karijeri ostvario uspjehe u nekoliko glazbenih područja. Pored raznih priznanja iz estradnog miljea gdje je javnosti i najpoznatiji, Amir Kazić Leo osvajao je nagrade i za skladbe napisane za tamburašku glazbu dok za ovu vrstu tradicijske glazbe smatra da ju nosi u genima stoga je sada posebno sretan jer je došlo vrijeme i za pomno osmišljeni projekt koji dolazi direktno iz srca, a nosi ime ESNAF.

''Kad čovjek radi pjesme koju su već poznate poput tradicionalnih pjesmama koje u narodu zauzimaju posebno mjesto, uvijek je izazovno kako to izvesti da zvuči svježe, a da opet ostane ta autentičnost. Mislim da smo mi u tome uspjeli. Dali smo svoj obol i iznimno sam sretan i ponosan na ESNAF“, uvodi nas u izdanje Amir Kazić Leo koji je kroz svoju interpretaciju nastajao ispričati divne životne priče koje dolaze iz naroda.

Trudio se dočarati energiju svake pjesme, pokušati ju prenijeti na slušatelje, zaintrigirati ih da pomno poslušaju priče koje se prenose s koljena na koljeno i koje su sada ponovo oživjele popraćene prekrasnom glazbom fenomenalnih instrumentalista i vrhunskih glazbenika.

ESNAF svojim iskustvom i virtuoznošću upotpunjuju Mario Rašić i Amir Karalić koji s producentom izdanja Branimirom Mihaljevićem supotpisuje aranžmane. Ovom prilikom Mihaljević je na izdanju ostavio značajan trag i kao instrumentalist.

''Ljubav Amira Kazića Lea prema tradicijskoj glazbi postoji vjerojatno oduvijek. Znao sam da je odličan u tome, ali mi se sada čini da je, paralelno s idejom o takvom albumu, njegova sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela“, komentira Mihaljević poznat kao svestran producent koji se voli okušati u raznim stilovima te se i ovoga puta, kako bi pjesme prenijele željenu atmosferu, s kolegama iz projekta posvetio svakom detalju.

Video: ESNAF - Zapjevala sojka ptica

Prikupljanje crtica iz povijesti i iz naroda, dajući im novo glazbeno tkanje, čuvajući i prenoseći tradiciju te otvarajući nove puteve da dođu do srca slušatelja tek je početak Esnafovog putovanja na kojemu glazbenici okupljeni u ovom projektu imaju veliku želju posjetiti što više gradova kako bi priče s ovog albuma uživo prezentirali na način na koji oni smatraju da je ispravan - na način da publika osjeti svu (ne)skrivenu ljepotu tradicionalnih vrijednosti.

Objavi „ESNAF“ albuma prethodilo je otkrivanje singlova „Zapjevala sojka ptica“ i „U lijepom starom gradu Višegradu“ odabranih da budu među 12 pjesama među kojima su se vješto uklopile i dvije skladbe nastale u današnjem vremenu. Iako se to gotovo ne može primijetiti budući da zvuče kao da su nastale prije parsto godina, „Ne barkaj me ne barkaj“ i „Što me babo Ibri daješ“ autorski potpisuje Amir Kazić Leo koji, čini se, ne prestaje iznenađivati svoju publiku.

Glazbeni dragulj kojim je najavljen album, „Zapjevala sojka ptica“, naknadno je dobio i dojmljivi prateći video spot (https://youtu.be/44RreHQe8lo) koji je, ističe Amir Kazić Leo, baš kao i sam album nastao u gotovo obiteljskom okruženju u kojem su se ESNAF-u pridružili još i Darko Sedak Benčić (truba), Mirsad Dalipi (udaraljke) i Martina Ivanković u glumačko-plesnoj ulozi šumske junakinje prateće video priče. Produkciju spota potpisuje Sandra Mihaljević / Karpo Media, a profesionalni snimateljski tim uz nju kao redateljicu čine Borna Hržina (kamera) i Darko Kušlan (color).

''Sve to su prvenstveno vrhunski ljudi, ali i jednako tako sjajni glazbenici koje šira javnost zna već dugi niz godina“, opisao je Amir Kazić Leo nastavivši: „Spot smo snimali jedne lijepe i sunčane, no jako hladne nedjelje. Od ranih jutarnjih sati do večernjeg druženja dan je protekao u sjajnoj atmosferi. U redateljicu Sandru (Mihaljević) koju također smatramo dijelom ove naše obitelji, imam potpuno povjerenje i jednostavno smo se prepustili njenom vodstvu. Užitak je raditi s bliskim ljudima kojima vjeruješ i smatram da smo snimili jedan prekrasan spot koji odlično ide uz atmosferu samu pjesmu.“

''Smatram da smo napravili jedan izvrstan album, udahnuli smo tim pjesmama još jedan djelić duše i energije te omogućili da opet ponovo zažive u jednoj drugačijoj sferi pa čak i na nekim novim geografskim mjestima“, zaključuje Leo objašnjavajući pri tome da i slušatelji koji nemaju dodirnih točaka s podnebljem odakle ove skladbe potječu, pa i čak ako ne razumiju jezik, mogu osjetiti energiju i emociju, a to je ono što je istinski važno.

Uz briljantan glazbeni tretman pjesama okupljenih na albumu, projekt ESNAF prati i podjednako sjajan vizualni identitet kojeg potpisuju umjetnik Adis Elias Fejzic - ADDIS i grafički dizajner Goran Lizdek.

Foto: PR / ESNAF: Projekt vrhunskih glazbenika

„ESNAF“ – popis pjesama:

Zapjevala sojka ptica
U lijepom starom gradu Višegradu
Zvijezda tjera mjeseca
Jutros mi je ruža procvjetala
U Stambolu na Bosforu
Snijeg pade na behar na voće
Negdje u daljini
Moj behare
Ne barkaj me ne barkaj
Moj dilbere
Što me babo Ibri daješ
Ah, što ćemo ljubav kriti

**

 

https://www.instagram.com/esnaf__music

https://www.facebook.com/ESNAFmusicproject/

**

 

Kopirati
Drag cursor here to close