Dvije godine bez Đoleta

Želio je postati nogometaš, a postao najpoznatiji kantautor

Dvije godine od smrti legendarnog Đorđa Balaševića
Kultura / Glazba | 19. 02. 2023. u 13:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršavaju dvije godine od smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića.

Balašević je preminuo 19.veljače 2021. godine u Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu od posljedica kovida 19.

“Panonski mornar” počeo je da piše pjesme još u osnovnoj školi, a sanjao je da postane nogometaš.

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i kemiju, ali je uspio da maturira kao izvanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije Geografije, javlja Srna.

Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi “Žetva” s kojom iste godine snima hit pjesmu “U razdeljak te ljubim”, bio je i u grupi “Rani mraz” s kojom nastupa na festivalu u Opatiji s pjesmom “Prva ljubav”.

Video: Zetva - U razdeljak te ljubim

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član “Ranog mraza”, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

Na festivalu u Splitu 1979. godine Balašević je osvojio prvu nagradu s pjesmom “Panonski mornar”.

Tijekom 1980. godine služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gdje je snimio TV seriju “Vojnici”, a krajem godine izašao je album “Odlazi cirkus” – posljednji album grupe “Rani mraz” s hitovima “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”.

Video: Odlazi cirkus

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom “Pub” s kojim bilježi zapažen uspjeh.

U TV seriji “Pop Ćira i pop Spira” tumačio je zapaženu ulogu berberina Šace.

Slijedi ploča pod nazivom “Celovečernji d Kid” snimljena 1983. godine, a melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku inspirisana je folklorom Meksika.

U aprilu 1985. godine snimio je izuzetno zapažen album “003” na kome se istakla pjesma “Slovenska”.

Sa sljedećim albumom “Bezdan”, na kojoj je legendarna pjesma “Ne lomite mi bagrenje”, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora, dok sljedeći album “Panta rei” ostaje upamćen po baladi “Jednom…”.

Naredna ploča “Tri posleratna druga”, koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i bilježi veliki uspjeh, a na ovoj ploči je jedna od najljepših balada koje je Balašević snimio “D-mol”.

U vrijeme početka ratnih zbivanja u bivšoj SFR Jugoslaviji 1991. godine na tržište izlazi album “Marim ja…” koji ostaje upamćen po pjesmama “Nevernik”, “Divlji badem”, “Ringišpil”.

Video: Djordje Balasevic - Ringispil

Krajem 1993. godine snima album “Jedan od onih života” koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirirane ratnim tragedijama, dok poslije malo duže pauze 1996. godine objavljuje album pod nazivom “Naposletku”.

Nove pjesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz sudjelovanje gudača “Svetog Đorđa”.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposljednji album “Jedan od onih života”. Roman postiže izuzetno dobre kritike.

Godine 2000. Balašević objavljuje politički album pod naslovom “Devedesete” na kojem je ostala zabilježena pjesma “Živeti slobodno” koja je ujedno i predstavljala himnu tadašnjih petooktobarskih promjena u kojima je i Balašević imao aktivno učešće.

Krajem 2001. godine snima album “Dnevnik starog momka” koji je posvetio svojoj supruzi Olji i na kojem svaka od 12 pjesama nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma “Olja je najbolja”.

Balašević 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv prve grupe “Rani mraz”.

Bio je oženjen Oliverom i imao kćerke Jovanu i Jelenu, te sina Aleksu.

Kopirati
Drag cursor here to close