Hanka Paldum

Diva sevdaha za Bljesak: Kad se sretnemo i kad im zapjevam, emocije naviru kao izvor Radobolje

Nakon dugo godina diva sevdaha zapjevat će pred mostarskom publikom kao gošća na koncertu Ane Rucner, koji će se održati u utorak 17. svibnja u dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača s početkom u 20:00 sati.
Kultura / Glazba | 06. 05. 2022. u 10:45 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosna i Hercegovina i sevdalinka su neraskidiva zlatna nit, koje vežu ljude ma bilo gdje oni bili. Pogotovo, ako su daleko od svoje rodne grude. Kada se sretnemo, pa progovorimo, pa još kad im zapjevam Lijepi li su mostarski dućani, Šantićevu Eminu, Dvore gradi Komadina Mujo, Oj Mostaru, moj beharu.... Emocije naviru kao izvor Radobolje, koji rasipa svoje srebrne suze pa se svi osjećaju kao mala djeca koja čekaju mater da ih pita: 'Što ti je sine moj, boli li te što?'", kazala je za Bljesak.info Hanka Paldum.

Naime, nakon dugo godina diva sevdaha zapjevat će pred mostarskom publikom kao gošća na koncertu Ane Rucner, koji će se održati u utorak 17. svibnja u dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača s početkom u 20:00 sati.

"Posebno me raduje, da ću nakon dužeg vremena nastupiti pred mostarskom publikom kako bih im svojom pjesmom pokazala koliko sam ih se zaželjela. Ne treba se tu ništa reći, dovoljno je izaći pred publiku i kad zažubori ljubav, čežnja, uzdasi i po koja suza krene, sve će vam se kazati", naglasila je Paldum.

Koncert na čekanju 

Ona navodi kako se u životu ništa ne događa slučajno pa tako ni kemija koju dijele ona i Ana Rucner, a koja se rodila sasvim slučajno na dodjeli nagrade "Žena godine" u Sarajevu.

"Taj susret je prouzročio tu neku kemiju i emociju koja nas je pokrenula i ostvarila se suradnja. Nakon nekoliko dana nazvala me Ana i predložila da joj budem gost na njenom koncertu u sarajevskom BKC-u, i tako je to krenulo", ispričala je Paldum.

Foto: Mirnes Mašić / Ana Rucner i Hanka Paldum

Ljubav između nje i Mostara traje godinama, no u Gradu na Neretvi Paldum nikada nije održala solistički koncert.

"Prije četiri godine dobila sam zanimljivu ponudu te bila u pregovorima da održim svoj solistički koncert s mostarskom filharmonijom. Pokrovitelj koncerta trebao je tada biti gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Međutim, moj prijatelj Ljubo ubrzo se razbolio. Čekali smo da se oporavi, ali nažalost, nije se ostvario taj naš plan", kazala je za Bljesak.info Paldum.

Navodi kako su njezine posjete Mostaru većinom su bile privatne prirode ili kulturna događanja, no u posebnom sjećanju ostala joj je izložba slikara Safeta Zeca.

"Mostar i Neretva privlače vas kao magnet..."

"Nikada mi se ne može dogoditi da ne prođem pored Mostara, a da ne svratim, kako bih s nekim od meni dragih prijatelja popila bar kavu. Mostar i Neretva, koja izgleda čarobno nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, oni vas jednostavno privlače kao magnet, imaju dušu, baš kao i Sarajevo", naglasila je Paldum.

Na pitanje koja ju je pjesma, nakon mnogobrojnih hitova, obilježila kao osobu Paldum odgovara:

"Imala sam nevjerojatnu sreću prepoznati pravu pjesmu, koja mene dotakne, koja me inspirira da mogu svim srcem drugima prenijeti taj dar od Boga, kao najljepši poklon, kako bi vam vjerovali. Tako su mi se otvarali novi vidici. Teško je reći koja je mene obilježila kao osobu. Mnoge moje pjesme kao sto su Zelene oči, Ja te pjesmom zovem, Voljela sam voljela, Crne kose, Ja te volim, Pamtim još, Što svaka Žena sanja, Zlatne žice…., ne bih stigla sve izredati koje su mene obilježili kao Hanku i tako me narod zavolio. Međutim, sevdalinka pjesma, taj originalni izražaj je mene na neki način ustoličio kao divu sevdaha".

Kraljica sevdaha 

Epitet 'kraljica sevdaha' dodijelio joj je Miljenko Jergović '96. godine pred njezin solistički koncert u Lisinskom, a kako navodi, godinama je se trudila da to sačuva "svojim odnosom prema Božjem daru i publici".

"Biti veleposlanik svoje zemlje je čast, koju treba zaraditi. Meni je pripala ta čast i privilegija, koju sam svojom glazbom i pjesmom uspjela osvojiti. Nije lako prodrijeti u ljudska srca i duše, a nije ni teško. Uspjet će oni iskreni, koji drugima žele dobro, kao i sebi, jer tu nema laži i prevare. Iskrene ljudske duše komuniciraju", naglasila je Paldum.

Foto: Privatna arhiva / Diva sevdaha Hanka Paldum

Recept za dugovječnu karijeru nema, ali ističe kako je za zadržavanje na sceni izrazito bitno "obrazovanje, školovanje glasa te iskren odnos prema poslu koji sam odabrala za životni poziv".

"Svako vrijeme donosi nešto novo, pa tako i u muzici. Nametali su se novi trendovi, a nametala sam i ja neke, suradnjom s kompozitorima iz drugih muzičkih žanrova, pop, rock i klasične glazbe. Suradnjom s prof.Julijom Marićem, doktorom za rock'n'roll - Milićem Vukašinovićem, frontmanom Indeksa Bodom Kovačevićem, Goranom Bregovićem….., uspjeli smo uspostaviti novi glazbeni pravac na glazbenoj sceni bivše nam zajedničke države Jugoslavije. Neka vrsta revolucije!", prisjeća se Paldum.

Neostvarena želja 

Svoj privatni život kroz dugogodišnju karijeru nastojala je sačuvati od očiju javnosti, no ponekad je to zaista teško.

"Teško je sačuvati privatnost, u poslu javnog karaktera. Zbog publiciteta, kada ste izloženi očima javnosti i prirode posla kojim se bavite jako je teško sačuvati se. Ja sam ipak koliko toliko uspjela da privatno ostane moje. Zapravo, gradila sam karijeru na kvalitetnoj interpretaciji i nije mi trebalo da skandalima skrećem pozornost na sebe. Moj patrijarhalni odgoj mi je pomogao da znam prepoznati i odabrati pravi put koji me vodio do uspjeha", ističe Paldum.

Video: HANKA PALDUM - Mojoj majci [Official Video]

Diva sevdaha ističe kako u karijeri ne žali ni za čim jer se sve dogodilo upravo kako je htjela:

"Moramo biti svjesni, koliko smo u stanju dati, toliko ćemo i dobiti. Mi svojim dahovima, riječima i djelovanjem sami sebi naručujemo sve i dobro i zlo ! Neki u želji da nagrabe što više materijalno, ne razmišljaju, jesmo li se duhovno obogatili i kako ćemo sačuvati stečeno", kazala je Paldum.

Ipak, za Bljesak.info je istaknula kako joj je neostvarena želja duet s Oliverom Dragojevićem jer smatra kako su mogli i trebali uraditi nešto zajedno.

Spas Neretvice 

"Nisam pobornik duetskih pjesama. Neke su se dogodile, kao "Crni snijeg" s Harijem Varešanovićem, "Sofra" s Kemalom Montenom, "Nisi me zaboravio, nisam te zaboravila" s Ivicom Martićem, "Kad nas vide zagrljene" s Draganom Mirković. Sve su predivne i meni drage, ali nažalost ostaju samo u našim srcima jer teško se možemo sastati da ih zajedno pjevamo na koncertima", naglasila je Paldum.

Osim po dugogodišnjoj karijeri, Paldum je u javnosti poznata i po svom aktivizmu i dugogodišnjem humanitarnom radu. Prije dvije godine zapjevala je i za spas Neretvice, a kako navodi, s aktivizmom ne misli prestati:

"Uključila sam se da podržim aktiviste koji se bore na očuvanju prirodnih ljepota, naših rijeka i rječica, pa tako i Neretvice. Kako ne bih, naše rijeke i voda su izvor života. Još kad vidim te ljude koji boreći se, spremni i život dati za svoje čiste rijeke, zrak koji dišu. Pa tko im to pravo može oduzeti. Samo bahati, nesavjesni mogu uništavati ono što nam je Stvoritelj podario kao blagodat. Zarad materijalnog stjecanja, neki ne misle, da ako oduzmu nečije pravo na život, prirodno stanište riba, ptica, životinja pa i ljudi, da će iskusiti Božju kaznu, kad tad!".

Podsjetimo, osim Hanke Paldum na pozornici Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača 17. svibnja Ani Rucner će se pridružiti i frontman Srebrnih krila Vlado Kalember.

Tim povodom Rucner je za Bljesak.info najavila spektakl, a svoje ulaznice možete kupiti na blagajni Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača te OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close