Podrška

Hanka Paldum pjevala za spas bh rijeka

"Kad čovjek dođe u prirodu čovjek se, zapravo, osjeća slobodan, a slobodni se osjećamo pored rijeka, u planinama, šumama, livadama i zato sam poželjela da ovim divnim hrabrim ljudima ovdje''
Lifestyle / Flash | 11. 11. 2020. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diva bh. narodne muzike Hanka Paldum podržala je borbu protiv izgradnje malih hidrocentrala. Hanka je danas posjetila mještane Buturović-Polja na rijeci Neretvici, gdje je planirana gradnja 15 malih hidrocentrala, protiv kojih su se građani mjesnih zajednica pobunili, i koje od siječnja uspješno brane od nasrtaja bagera.

"Kad čovjek dođe u prirodu čovjek se, zapravo, osjeća slobodan, a slobodni se osjećamo pored rijeka, u planinama, šumama, livadama i zato sam poželjela da ovim divnim hrabrim ljudima ovdje, jednostavno da dođem da im pružim podrušku i da im otpjevam pjesmu koju ja najviše volim, a to je: "... one livade, one rijeke, one šume i puteljke", kazala je Hanka Paldum.

Neretvica je pritoka rijeke Neretve, a ovim dijelom toka je pitka rijeka. Pokret 'Pusti me da tečem' je umjesto 15 malih hidrocentrala sagradio 15 kupališta, uključujući i zip line. Ovi mještani su odlučni da brane rijeku, priopćeno je iz Fondacije 'Atelje za društvene promjene ACT'.

Pokret čuvara rijeka u BiH čeka konkretna zakonska i podzakonska rješenja koje je Vlada FBiH obećala. Od Vlade Federacije BiH traže:

- izmjenom pravilnika o okolinškim dozvolama sve dozvole za centrale veće od 150kW izdaje Federacija, a ne kantoni
- izmjeni pravilnik kako bi se omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja izgradnje MHE
- izradu novog pravilnika kojim bi se precizirao način formiranja i rada komisija za ocjenu studija utjecaja MHE (od strane Federalnog ministarstvo okoliša i turizma)
- ukidanje poticaja za MHE od strane Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije

Kopirati
Drag cursor here to close