Bio je Pjevač

Davorin Popović već 20 godina zabavlja anđele na nebu

Prvi mu se sastav zvao Pauci. Glazbenu karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njezinog kraja 2001. godine.
Kultura / Glazba | 18. 06. 2021. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: historija.ba / Davorin Popović (Sarajevo, 23. rujna 1946. - Sarajevo, 18. lipnja 2001.)

Davorin Popović, proslavljeni rock pjevač legenedarnih Indexa, preminuo je na današnji dan prije 20 godina, 18. lipnja 2001. u Sarajevu.

Ovaj bosanskohercegovački glazbenik je i rođen u Sarajevu, 23. rujna 1946. godine, u obitelji Stjepana, službenika, i Tereze, stomatologice. Po ocu je podrijetlom s otoka Hvara.

Od milja su ga zvali Davor i Dačo. Nadimak "Pimpek" dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha, i naravno, kao posljedicu čuvene bosanske dosjetljivosti i duhovitih asocijacija.

Taj mu je nadimak naprosto bio zalijepljen uz ime, pa je čak i jedan njemački on-line magazin, objavljujući vijest o njegovoj smrti, napisao da je Davorin Popović Pimpek puno rodno ime i prezime pjevača Indexa.

Sam sebe je nazivao pjevačem, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...", ne dajući svojoj ulozi u Indexima, jednako kao smislu svoga života, ni manje ni više od toga, nego samo pjevač. Pa je s vremenom postao pjevač.

Video: Indexi - Da sam ja netko - (Audio)

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a u ovom drugom športu je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo.

Bio je kapetan Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica.[1] Športom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Za glazbu se zainteresirao u srednjoj školi. Prvi mu se sastav zvao Pauci. Glazbenu karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njezinog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Video: INDEXI---BACILA JE SVE NIZ RIJEKU

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993., na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Europe, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

U 80-tim godinama je vrlo često nastupao s Mostarskim kišama, dječjom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Oženio se u siječnju 1991. godine i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Davorin Popović je umro 18. lipnja 2001. u Sarajevu od raka gušterače.

Video: Davorin Popovic - TI SI MI BILA NAJ, NAJ / INDEXI 1977 /
Kopirati
Drag cursor here to close