Gilbert Bécaud

Bio je jedan od najvećih šansonijera, autor kultnog evergreena "Nathalie"

Gilbert Bécaud se prvo kolebao da li prihvatiti pjevati stihove pjesme Nathalie jer nije bio uvjeren da se u doba Hladnog rata i žestoke ideološke propagande pjesma može ikome svidjeti, a kamoli postati hit.
Kultura / Glazba | 24. 10. 2022. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni francuski šansonjer Gilbert Bécaud rođen je na današnji dan prije 95 godina, 24. listopada 1927. u Toulonu. Zbog svojih energičnih nastupa bio je poznat kao "Monsieur 100.000 Volti".

Rođen kao François Silly, a vrlo mlad je naučio svirati klavir. Kasnije se upisuje na konzervatorij u Nici. Napušta školu 1942. da bi se pridružio Francuskom pokretu otpora tijekom Drugog svjetskog rata.

Pjesme počinje pisati 1948. na nagovor Mauricea Vidalina, a uglavnom piše za za Marie Bizet. Trio: Bizet, Bécaud i Vidalin uspješno surađuje do 1950.

Dok je bio na turneji s pratećim pijanistom Jacquesom Pillsom, Bécaud upoznaje njegovu tadašnju suprugu Édith Piaf, koja ga savjetuje da počne pjevati.

Hitovi koje objavljuje krajem 50-tih bili su: "La Corrida" (1956.), "Le Jour où la Pluie Viendra" (1957.) i "C'est Merveilleux L'amour" (1958.). Prvi hit u engleskom govornom području 1958. postiže pjesmom "The Days The Rains Came" obradom francuske pjesme "Le Jour où la Pluie Viendra".

Video: Gilbert Bécaud - Nathalie

Pjesma o Nathalie

Pjesnik Pierre Delanoë je odlučio probiti te hladnoratovske propagandne barijere i napisao je pjesmu o lijepoj ruskoj studentici. Pierre je volio rusku literaturu, glazbu i teatar, i otuda i pjesma u kojoj se spominje Moskva i ljubav s tamošnjom djevojkom. Bila je to pjesma o Nathalie, ili kako bi Rusi rekli Nataliji ili Nataši.

Tekst je bio "jednostavan, upravo za zaljubljene". Stranac koji je došao u daleku Rusiju zaljubljuje se u plavokosu studentkinju Nathalie koja im je bila vodič. Ona ga je toliko očarala da ovog turistu više nisu zanimale njene priče o bilo čemu, pa ni ona o Oktobarskoj revoluciji.

Gilbert Bécaud se prvo kolebao da li prihvatiti pjevati ove stihove jer nije bio uvjeren da se u doba Hladnog rata i žestoke ideološke propagande pjesma može ikome svidjeti, a kamoli postati hit. Bécaud je čak i pitao pjesnika kome će biti interesantna ta pjesma.

Prolazili su mjeseci, a "Nathalie" je ležala u ladici, sve dok Gilbert Bécaud nije krenuo na turneju na kojoj je trebao pjevati samo nove pjesme. Pierre Delanoë mu je tada ponovo predložio tekst pjesme "Nathalie". Pročitao mu je dva stiha: 'Crveni trg je bio pust… pored mene je išla Nathalie…' I ovoga puta Bécaud se zainteresirao i rekao mu da do kraja napiše pjesmu.

Kad su stihovi bili gotovi, Bécaud je bio oduševljen, sjeo je za klavir i vrlo brzo napisao glazbu za budući veliki evergreen.

Video: Gilbert Bécaud - L'important c'est la rose (1967)

Internacionalni uspjesi

Kao glumac premijerno nastupa 1956. u filmu Le Pays D'où Je Viens. Dobiva nagradu Grand Prix du Disque 1960. godine za božićnu pjesmu "L'enfant à L'étoile". Iste godine pjesma "Let It Be Me" sastava The Everly Brothersa postaje hit, koja je bila engleska inačica pjesme "Je t'appartiens", a tijekom godina i drugi pjevači kao npr.: Bob Dylan, Nina Simone, Elvis Presley, Willie Nelson, Jerry Butler, Sam & Dave i James Brown obrađuju ovu pjesmu.

Bécaud piše i snima 1961. "Et Maintenant", jednan od najprodavanijih singlova u francuskoj povijesti. Prevedena na engleski pod nazivom "What Now My Love", pjesma postaje hit kojeg su izvodili: Shirley Bassey, Sonny & Cher, Elvis Presley, Judy Garland, Andy Williams, Herb Alpert i Frank Sinatra.

U suradnji s Neilom Diamondom piše pjesmu "Love on the Rocks", kompoziciju koja se pojavljuje na soundtracku filma The Jazz Singer, te drugi veliki hit, "September Morn".

Marlene Dietrich snima njegovu pjesmu "Marie, Marie" i izvodi je na koncertima. Njegova pjesma "Seul sur son Etoile" postaje "It Must Be Him" (engleski tekst napisao Mack David), postaje hit 1967. u SADu kojeg izvodi Vikki Carr, a sljedeće godine druga Bécaudova pjesma "L'Important c'est la Rose" postaje hit u Ujedinjenom Kraljevstvu pod nazivom "Importance of Your Love" koju izvodi Vince Hill.

Snima nekoliko filmova a 1973. odlučuje se odmoriti jer je bio iscrpljen radom. Jedina pjesma koja se ušla na britansku top ljestvicu singlova bila je pjesma "A Little Love And Understanding" koja se popela na deseto mjesto.

Tijekom 80-tih i 90-ih Bécaudove aktivnosti opadaju tako da samo povremeno održava koncerte i objavljuje nekoliko kompilacija.

Bécaudova pjesma "L'Orange" bila je na soundtracku trailera Luc Bessonovog filma "Léon".

Umire od raka u prosincu 2001. u dobi od 74 godine , na brodu u kojem je živio na rijeci Seine, a sahranjen je na groblju Père Lachaise u Parizu.

Katalog s Bécaudovih 450 pjesama, publicirao je BMG Music Publishing.

Video: Gilbert Bécaud : Et maintenant (« Champs-Elysée » 1987)

 

Kopirati
Drag cursor here to close