Obznanili novosti

20 godina Dubioze Kolektiv: Svakom koncertu radujemo se kao da je prvi i sviramo kao da je posljednji

"Nisam neki ljubitelj proslava jubileja, ali ovaj slavimo u nadi da ćemo dobiti onu bombonijeru koja godinama kruži po rođendanima, a nitko je ne želi otvoriti jer je uvijek zgodna da se proslijedi dalje kao poklon", kazao je Jakubović.
Kultura / Glazba | 14. 02. 2023. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine međunarodno najuspješniji bh. bend obilježava dvije desetljeća rada. Od prvog nastupa Dubioze Kolektiv 2003. godine i prvog albuma objavljenog 2004. godine do aktualnog "Agrikultura", snimili su 10 albuma, 1 EP i 1 dvostruki live LP.

Nastupajući gotovo na svim meridijanima, u 42 države održali su preko tisuću koncerata, a uličnim, ad hoc svirkama ne zna se ni broj.

20 godina na sceni 

Nakon pandemijske pauze u kojoj su za svoju publiku producirali 17 epizoda Quarantine Showa, postpandemijska turneja Dubioze Kolektiv "Back on the Road" započela je u ožujku prošle godine, a do konca prosinca svirali su gotovo 100 koncerata u 23 zemlje.

"U Europi smo svirali u svim zemljama osim Islanda, Moldavije, Bjelorusije i Latvije. Iskoristili bismo ovu priliku da pozovemo koncertne promotere u ovim državama da nas pozovu pa da i tamo u okviru jubilarne dvadesetogodišnjice odsviramo po koncert, čisto radi statistike", kaže Vedran Mujagić.

"Šalu na stranu, dovoljno je pomisliti na preko hiljadu tonskih proba i na četiri potrošena kombija, pokušati pomnožiti broj koncerata s brojem pređenih kilometara a sve to s brojem dana koji smo proveli na putu. Tako smo postali ono što jesmo – radeći ono što volimo i u što vjerujemo. Naš život je glazba i naše obitelji žive s nama naš život glazbenika".

Globalno, Dubioza Kolektiv je najbolji bosanskohercegovački glazbeni izvozni proizvod svih vremena s ogromnim brojem međunarodnih koncerata, bend koji je u 20 godina postojanja osvojio publiku različitih uzrasta u svakom dijelu planete.

Velika obitelj 

Dubioza je prošla dug put od klupskih koncerata do glavnih scena najvećih festivala i turneja na svim kontinentima. Prije nekoliko godina potukli su sve dotadašnje rekorde posjećenosti EXIT-ove scene, a nastupili su i pred pola milijuna ljudi na poljskom Woodstocku (današnji Pol'and'Rock).

Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (USA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO), Vina Rock (ES) samo su neke od velikih festivalskih pozornica na kojima je Dubioza Kolektiv svirala proteklih godina.

Foto: NuNu Media  / Koncert Dubioze Kolektiv

"Ovaj jubilej, Dubioza će proslaviti u krugu velike obitelji, tj. publike za koju sviramo. Nisam neki ljubitelj proslava jubileja", kaže Brano Jakubović, "ali ovaj slavimo u nadi da ćemo dobiti onu bombonijeru koja godinama kruži po rođendanima, a nitko je ne želi otvoriti jer je uvijek zgodna da se proslijedi dalje kao poklon. Svakom koncertu radujemo se kao da je prvi i sviramo kao da je posljednji, a u 2023. godini svirat ćemo veliki broj koncerata od kojih su već najavljeni nastupi u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Belgiji, Španjolskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji".

Kopirati
Drag cursor here to close