BKC

Zastupnik zbog mise u Sarajevu traži da se mijenja ime BKC-a

Vreto je pozvao građane da se na dan mise, okupe na drugom mjestu, ispred BKC-a, te time odgovore na ''poruke mržnje i slavljena zločinaca NDH''.
Kultura / Flash | 10. 05. 2020. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elvis Vreto, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u pismu medijima pozvao je Vladu Kantona Sarajevo i građane Kantona Sarajevo da ''na provokacije vezane za najavljenu misu za Bleiburg odgovore proaktivno, pokazujući uvažavanje za svoje komšije i sugrađane Židove, kao najveće žrtve zločina Drugog svjetskog rata i Holokausta''.

Vreto je pozvao građane da se na dan mise, okupe na drugom mjestu, ispred BKC-a, te time odgovore na ''poruke mržnje i slavljena zločinaca NDH''.

''Objekt Bosanskog kulturnog centra je zapravo Singagoga, koja je izvorno nosila ime Il Kal Grandi. Građena je prema projektu Rudolfa Lubinskog, te je bila jedna od najvećih u Europi, tridesetih godina kada je sagrađena. Nakon Holokausta, Židovska zajednica je 1948. godine poklonila ovaj objekt Sarajevu, za potrebe kulture. Zgrada je u ovih, više od 70 godina, služila kulturi, ali kroz promjene njenog imena, potpuno neopravdano je zanemareno njeno porijeklo i činjenicu da je ovo poklon Židova ovome gradu. Zvao se Radnički univerzitet Đuro Đaković, Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Bosanski kulturni centar. Razumijem da je u godinama devedesetih postojala potreba da se jedan objekat zove Bosanskim kulturnim centrom, u svrhu odgovora na zločine, etničke podjele i prijetnju po opstanak naše zemlje. Ali sada, u vremenu mira, vrijeme je da država BiH uloži u izgradnju novih kulturnih institucija, te zaštiti postojećih, a da istovremeno ukaže poštovanje prema zajednici koja je stradala u Holokaustu, a koja je mnogim svojim postupcima zadužila ovaj grad. Kako prije rata, a tako i u vrijeme opsade Sarajeva kroz radio-veze, humanitarnu pomoć i organizirano izvlačenje izbjeglih'', kazao je Vreto.

''U vremenu kada se u drugom spomeniku kulture i važnom obilježju Grada Sarajeva, Katedrali Srca Isusova, planira obilježavanje ubijenih u Bleiburgu, prosvjedi i sukobi nisu rješenje. Najljepši mogući potez je da Vlada Kantona Sarajevo donese hitnu odluku i da na taj dan ispred zgrade BKC-a osvane ploča sa starim nazivom objekta 'Il Kal Grandi'. Istovremeno, s obzirom da je Javnu ustanova BKC čine i drugi objekti i institucije, nema potrebe za izmjenom naziva same ustanove koja rukovodi i ovim objektom, te kulturnim sadržajima u njemu'', zaključio je Vreto.

Kopirati
Drag cursor here to close