Pregled godine

Zašto su bosanske piramide vodeći brand iz BiH u svijetu?

Kultura / Flash | 21. 12. 2016. u 09:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pozadini svjetskih brandova stoje kreativnost, ogromna uložena energija, financije i promocija u svjetskim razmjerima. Nakon negativnih događaja koji su obilježili ove prostore (sarajevski atentat 1914. i ratna zbivanja 1992.-1995.), te afirmativne priče sa zimskom Olimpijadom 1984., Bosna i Hercegovina je dobila još jedan svjetski brand. Riječ je o otkriću bosanskih piramida o kojem postoje milijuni referenci na internetu.

Otvorenost i pozitivna energija projekta, volonteri, vodeći svjetski neovisni istraživači, atraktivnost otkrića, desetine tisuća impresioniranih posjetitelja i interes vodećih svjetskih medija, sve su to elementi za popularnost bosanskih piramida.

Međutim, bez kontinuirane promocije, priča bi sigurno polako gubila na svježini i prisutnosti.

Neprekidno, već deset godina, pronalazač i voditelj istraživanja bosanskih piramida neumorno obilazi svaki kutak na Planeti govoreći o značaju otkrića prvih europskih i najvećih svjetskih piramida. Strpljivo objašnjava pravu svrhu piramida, znanstvene, energetske, duhovne i ljekovite aspekte piramida u BiH. Na taj način, utiče na samo na promociju BiH, već i na promjenu globalne svijesti.

Tijekom 2016. dr. Semir Osmanagić održao je 51 predavanje u 18 zemalja na četiri kontinenta (Europa, Azija, Afrika, Sjeverna Amerika).

Najčešće je boravio u Sloveniji gdje je pozivao Slovence u dvoranama Ljubljane, Nove Gorice, Novog Mesta, Kranja, Celja i Velenja da dođu u posjet Visokom. Stoga ne čudi da su Slovenci standardni gosti u Bosanskoj dolini piramida.

Osmanagić je održao predavanja i u pet gradova Austrije tokom 2016.: Beč, Graz, Salzburg, Linz i Gotzis. U vrhu liste po pokrivenosti nacionalnog teritorija Osmanagićevim predavanjima su i Sjedinjene Američke Države s predavanjima u slijedećim gradovima: Čikago, Houston, Sedona, Los Angeles (skype) i Philadelphia.

Dvije turneje direktora Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” bilježe se ove godine u Češkoj (predavanja u Pragu, Zlinu i Ostravi) i Slovačkoj (Bratislava, Košice). Kontinuirano prisustvo u ove dvije države već nekoliko godina rezultiralo je znatnim porastom broja posjetitelja.

Sa po dva predavanja slijede Italija (Damanhur, Modena), Holandija (Utrecht, Joure), Rusija (Moskva, St. Petersburg), Indija (Bangalore, Auroville) i Izrael (Tel Aviv, Lotem). Osmanagić nastavlja redovno prisustvo i u Hrvatskoj (Zagreb), Turskoj (Istanbul), Meksiku (Ojuelos), Švicarskoj (Ženeva), Njemačkoj (Chiemgao) i Egiptu (Dahab). Po prvi put je bio i na Cipru (Lefkose/Nikozija).

U Bosni i Hercegovini se dr. Osmanagić najviše zadržao u Sarajevu i Visokom. U različitim prilikama, držao je prezentacije u Sarajevu čak osam puta, a u Visokom dva puta.

Uz odlaske ''na noge'' potencijalnim posjetiteljima širom svijeta, direktor Fondacije je primao i strpljivo pokazivao arheološke lokacije u Visokom brojnim posjetiteljima na terenu. Tijekom 2016. godine imao je čak 42 organizirane ture za posjetitelje širom svijeta.

Intenzivna medijska kampanja se također odvijala u ovoj, jedanaestoj godini projekta istraživanja Bosanske doline piramida.

Pozitivna promocija BiH se nastavlja i u 2017., a raspored predavanja širom svijeta je već najvećim dijelom popunjen.

Kopirati
Drag cursor here to close