Preko praga

Vladika Grigorije predstavlja zbirku priča u Mostaru

Kultura / Flash | 26. 06. 2017. u 13:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige ''Preko praga'' vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija bit će održana u nedjelju 2. srpnja u Mostaru u Vladičanskom dvoru s početkom u 20 sati.

O knjizi će govoriti akademik dr. Enes Karić, književnik i profesor iz Sarajeva, dr. Vlaho Bogišić, leksikograf i pisac iz Zagreba, dr. Dragan Kovač, ljekar i književnik iz Trebinja, te sam autor. Program će moderirati Sanja Bjelica Šagovnović, novinarka iz Mostara.

Knjiga ''Preko praga'' objavljena je 28. travnja u izdanju beogradske izdavačke kuće "Laguna", a do sada je promovirana samo u Bepgradu. Knjiga je, za samo dva mjeseca, doživjela svoje četvrto izdanje.

''Preko praga'' je zbirka pripovijedaka o sudbinama malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja prošlog stoljeća.

''Ova knjiga na jedan način predstavlja moj vapaj da se ispoštuju različitosti naroda u Hercegovini, koje su dobre i koje ne treba potirati", rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grioprije predstavljajući knjigu u kripti beogradskog Hrama Svetog Save.

U "Laguni" ističu da vladika Grioprije melankoličnom zbirkom priča ulazi u red darovitih pisaca iz Bosne i Hercegovine koji svojom prozom nastavljaju najbolju tradiciju pripovjedača, od Petra Kočića do Zuke Džumhura, Ive Andrića ili Meše Selimovića.

"Izvanredan psihološki portretista, autorski glas u ovoj knjizi uzdiže se iznad zlosretnih podjela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vjere i nacije, i daje nam svakim retkom svoje proze na znanje da će se ugledati na Andrićevu misao 'Najveća planina koju čovjek mora preći je prag njegove vlastite kuće'", navude u izdavačkoj kući ''Laguna''.

Vladika Grigprije do sada je objavio knjige "Dolazi čas i već je nastao" /2004/, "Lazar" /novela, 2008/, "Priča o starom kralju" /novela, 2009/ i "Radost života" /kolumne, 2010/.

Kopirati
Drag cursor here to close