Ričina presušila

U Posušju propada remek-djelo: Koliko će most izdržati nebrigu institucija?

Kultura / Flash | 20. 03. 2016. u 07:40 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Država dosada nije pokazala ozbiljno zanimanje za očuvanje graditeljske baštine. U Posušju propada remek-djelo klesarstva - kameni most iz vremena Austrougarske. Vrijeme je učinilo svoje - korito rijeke je presušilo. No, koliko će još dugo most izdržati nebrigu institucija?

Most je na rijeci Ričini - iako Ričine više nema. Gradili su ga posuški klesari. Iz obližnjih kamenoloma dovlačili su kamen i napravili remek-djelo po projektu nepoznate osobe.

"Ni u franjevačkim knjigama nema informacija koja Bosanka i zašto ga je izgradila", priča studentica arheologije Josipa Penava. Navodi da je most izgrađen 1936. te da je srušen za vrijeme Drugog svjetskog rata i ponovno obnovljen 1946.

Nebriga, ali i zub vremena učinili su svoje. Kako je kazao Ante Begić, predsjednik Turističke zajednice ZHK-a, podružnica Posušje, ispred Turističke zajednice i Općine Posušje u nekoliko navrata su slali projekte vezane za njegovu obnovu na razini Federacije i u Hrvatsku, ali da sredstva nisu uspjeli dobiti.

Aktivisti jedini štite most od propadanja. Brinu i o okolišu - nekropolama u neposrednoj blizini. Bez zalaganja planinara - ne bi ni bilo planinarske staze koja počinje upravo na mostu.

Mario Bonić predsjednik je Planinarskog društva Pločno. Kaže kako su članovi gostujućih planinarskih društava oduševljeni.

Svi će se složiti - krajnji je rok za njegovu obnovu - no bez zaštite države - sve je uzalud - izgubit ćemo spomenik graditeljske baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close