Spomenik otpora JNA

U Pologu će uskoro biti postavljen tenk

''Sada se samo očekuje da nam Ministarstvo obrane dostavi tenk'', kaže gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.
Kultura / Flash | 17. 09. 2018. u 12:08 Večernji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Jabuka.tv / Mjesto na kojemu će biti postavljen tenk

Do sljedeće obljetnice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Pologu kod Mostara sredinom 1991. godine uz kameni križ trebao bi biti postavljen i tenk, čime će se dovršiti ovo obilježje kao spomen na jedan od najdramatičnijih prijeratnih događaja u BiH.

Potvrdio je to za Večernji list načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević.

''To je sve dogovoreno, sada je potrebno iz takvoga tenka izvući motor, zaliti topničku cijev i obojiti ga'', rekao je Kraljević.

To je standardna procedura da se tenk praktično “onesposobi” kako bi mogao poslužiti kao eksponat te se ne bi mogao na bilo kakav način zlouporabiti.

''Odavno se na tome radi ali nismo mogli dobiti tenk. Mi smo uradili svoj dio posla. Gospodin Mikulić je isklesao križ, mi smo dovršili dio građevinskih radova, a sada se postavlja kamen. Sada se očekuje da nam Ministarstvo obrane dostavi tenk'', dodao je Kraljević.

Upovodu 20. obljetnice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog na granici između Mostara i Širokog Brijega, 7. svibnja 2011. otkriven je spomenik, djelo akademskog umjetnika Anđelka Mikulića.

Spomen-obilježje sastoji se od nekoliko motiva, a dominira kameni križ koji simbolizira vjeru i molitve okupljenih ljudi, ali i odlučnost otpora s postavljenim protutenkovskim “ježevima”.

Sam Mikulić bio je, zajedno s nekoliko drugih dužnosnika, jedan od najvažnijih protagonista ovoga događaja o kojemu je izvještavao i CNN najavljujući dramatični raspad Jugoslavije.

Naime, JNA je početkom svibnja, po nalogu zapovjedništva iz Beograda, pokrenula tenkove i oklopnjake s objašnjenjem kako planiraju vojne vježbe na Kupresu, no stvarni cilj je bila priprema za presijecanje Hrvatske na dvoje te slamanje “otpora” u Splitu i Dalmaciji, piše Večernji list.

Nedugo nakon što su prošli kroz Mostar uslijedio je šok za zapovjednike JNA ali i brojne vojnike, od kojih je najveći broj bio ročnika.

U mjestu Pologu uslijedila je blokada koju su organizirali hrvatski domoljubi, uglavnom iz Širokog Brijega, i trajala je tri dana, o čemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film. To se dogodilo 7. svibnja 1991. godine.

No daleko manje je poznato, piše dalje Večernji list, da su Hrvati predvođeni herojem Domovinskog rata Tihomirom Mišićem, nedaleko od današnjeg trga koji nosi njegovo ime u Mostaru zapriječili komunikaciju postavljajući također metalne “ježeve” pa zapovjedništvo JNA više nije imalo izravnu komunikaciju s kolonom.

Blokada u Pologu trajala je do 9.svibnja nakon čega je kolona s više od 100 tenkova i oklopnjaka ipak propuštena.

Zahvaljujući strpljenju pregovarača ali i časnika JNA koji su bili na mjestu događaja, te posredovanja središnje vlasti u Sarajevu na čelu s predsjednikom Alijom Izetbegovićem i Stjepanom Kljujićem izbjegnut je sukob.

Ovaj događaj je bio prekretnica te je orebrio Hrvate da se suprostave predstojećoj agresiji i osiguraju vlastiti te opstanak države BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close