Široki Brijeg

Nema prolaza: 27 godina od zaustavljanja tenkova JNA na Pologu

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Upravo je Gradsko vijeće Širokog Brijega, na sjednici održanoj 20. ožujka 2018. godine, proglasilo 7. svibanj - ''Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega'', a koji je proslavljen u subotu veličanstvenim mimohodom branitelja sa stjegovima ratnih postroji.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Video: Zaustavljanje tenkova (1. dio)

JNA je tada tvrdila da se radi o ''redovnoj vojnoj vježbi i manevru'', no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Desantne jedinice JNA iz Niša i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa. Trećeg dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika).

Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula.

Video: Zaustavljanje tenkova (2. dio)

Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan Franjevačkom samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkać i Jure Skoko.

Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film ''Tri dana'' koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

Video: Dokumentarni film ''Tri dana'' (Trailer)
Kopirati
Drag cursor here to close