Poster House

U New Yorku otvoren prvi muzej posvećen umjetnosti plakata

U golemom prostoru muzeja posjetitelji će pronaći baš sve - od postera s omiljenim likovima iz djetinjstva, preko reklama za burgere, do zadivljujućih kompleksnih primjeraka.
Kultura / Flash | 14. 07. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U New Yorku je polovinom lipnja otvoren "Poster House", prvi muzej u Sjedinjenim Američki Državama posvećen umjetnosti plakata.

Ondje će na raznim izložbama biti izloženo 7000 povijesnih plakata prikupljenih iz cijelog svijeta te oko 1000 suvremenih plakata, piše Forbes.

'Poster House', muzej koji slavi umjetnost dizajniranja postera jedini je ove vrste dosad u Sjedinjenim Državama, a otvoren je 20. lipnja. Prostire se na 15.000 četvornih metara na dva kata poslovne zgrade smještene u manhattanskoj četvrti Chelsea, javlja Hina.

Danas plakate najčešće koristimo za oglašavanje, a posljednjih nekoliko godina umjetnici s različitih područja svojim djelima daju na važnosti ovom jednostavnom dizajnerskom obliku umjetnosti. Upravo to su pokretači novootvorenog muzeja svojom kolekcijom željeli ponuditi posjetiteljima.

Otvorenje Muzeja plakata zamisao je umjetnice i predsjednice muzejskog odbora Val Crosswhite, koja je projekt pokrenula prije nekoliko godina s grupom umjetnika i znanstvenika. Sama Crosswhite godinama je radila na projektu muzeja plakata, i sama prikupljajući primjerke iz kasnih 1800-ih do danas, stvorivši arhivu od 7000 povijesno vrijednih postera.

'Shvativši da u SAD-u ne postoji muzej plakata, Val se angažirala na pokretanju projekta', kaže ravnateljica muzeja Julia Knight,

Muzej je otvoren dvjema različitim izložbama koje će trajati do 6. listopada 2019.

'Jedna predstavlja djela češkoga slikara i dizajnera i najznačajnijeg protagonista umjetničkog pokreta Art Nouveau, Alphonsea Muche', rekla je kustosica izložbe Angelina Lippert dodajući da "njegova djela u Sjedinjenim Državama nisu bila izložena od 1921."

Svjetski su poznati plakati koje je Mucha napravio za glumicu Saru Bernhardt, kao i njegovi posteri koji reklamiraju cigarete, pivo ili alkoholna pića. Svojim je dizajnom tada stvorio novu sliku "moderne" žene, koju će nazvati Nouvelle Femme. 'Stilizirane, sigurne žene koje vas gledaju s njegovih plakata izmijenile su ozračje i smjer modernog oglašavanja', kazala je Lippert, javlja Hina.

Druga je izložba dijametralno suprotna i predstavlja djela istočnoberlinske grafičke dizajnerske kuće Cyan koja ondje predstavlja izložbu pod nazivom 'Designing Through the Wall: Cyan in the 1990s', a posjetiteljima će pokušati približiti umjetnost izrade plakata nakon pada Berlinskog zida 1989. godine.

U golemom prostoru muzeja posjetitelji će pronaći baš sve - od postera s omiljenim likovima iz djetinjstva, preko reklama za burgere, do zadivljujućih kompleksnih primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close