Prvi u regiji

U Ljubuškom otvoren muzej duhana

Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve.
Kultura / Flash | 02. 05. 2022. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran "Tabak" u Ljubuškom otvorio je svojim posjetiteljima vrata u nedjelju, 1. svibnja.

''Ovo je prvi muzej duhana u regiji, a nalazi se u nekadašnjoj tvornici duhana koja više ne radi kao tvornica, ali koja još uvijek ima cijeli pogon i strojeve'', kazao je u izjavi za Fenu Robert Alilović, idejni autor i organizator, dodavši kako ovakav muzej nema nijedna susjedna zemlja.

Foto: Fena / U Ljubuškom otvoren muzej duhana

Alilović otkriva kako se u muzeju može vidjeti svjetska povijest duhana, povijest reklamiranja, poljoprivredna Hercegovina, utjecaj Austro-Ugarske na naše prostore, informacije o tvornicama duhana, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

Program svečanog otvorenja popratio je glazbeni program i domjenak, a gosti su mogli razgledati bogate eksponate muzeja. 

''Dugo godina sanjam o revitalizaciji hercegovačkog duhana, a jedna od ideja je bila i otvaranje muzeja i restorana, kako bismo hercegovački duhan vratili kao turistički proizvod'', rekao je za Radioteleviziju Herceg-Bosne (RTV HB) ravnatelj Federalnog agro-mediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković.

Foto: Fena / U Ljubuškom otvoren muzej duhana

On je izrazio nadu da je otvaranje ovog muzeja i restorana duhana početak njegove revitalizacije, ne u onom obimu koji je bilo, ali sasvim dosta kako bi se hercegovački duhan vratio kao premium proizvod.

Osvrnuo se i na problematiku hercegovačkog duhana danas.

''Nažalost, nema organizirane proizvodnje. Temeljna stvar što nedostaje našem duhanu za revitalizaciju je ono što moramo imati po zakonu, a to je organizator otkupa ili duhanska stanica. Zadnja se ugasila 2012. godine u Stocu i od tada nemamo organizirani otkup'', rekao je Ivanković.

Foto: Fena / U Ljubuškom otvoren muzej duhana

Kako kaže, drago mu je što se proizvodnja hercegovačkog duhana čuva i sporadičnom sadnjom.

''Mi kao Zavod održavamo linije sjemena našeg duhana kao što su Hercegovački ravnjak, VH 32, Šeginovac, Svjetla Hercegovina, ali ne možemo taj duhan dati u dalju proizvodnju jer po zakonu to trebamo dati organizatoru otkupa, kojeg nema'', naglašava ravnatelj Zavoda.

''Nastojao sam zainteresirati velike kuće, da vidimo koji je njihov interes, a mi da nađemo svoj interes kako bismo vratili domaći duhan na tržište. To bi bilo u manjim količinama, ali kao proizvod vrhunske kakvoće i velike cijene '', zaključio je Ivanković.

Kopirati
Drag cursor here to close