Bazilika u Cimu

U Cimu pronađen neistraženi grob

Šestog dana arheološkog istraživanja bazilike u Cimu pronađen je neistraženi grob u prostoru nateksa gdje su ranije bila otkrivena tri groba.
Kultura / Flash | 13. 11. 2022. u 15:56 Bljesak.info
Prilog RTV HB o arheološkom iskapanju u Cimu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Zelenika, dopredsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara sudjelovao je u revizijskim istraživanjima na arheološkom lokalitetu ranokršćanske bazilike u Cimu.

Šestog dana iskapanja pronađen je neistraženi grob u prostoru nateksa gdje su ranije bila otkrivena tri groba.

''Međutim, sumnjali smo na jedan prostor po slojevima i načinu na koji se ta zemlja certificira, da nije iskopan. I bili smo u pravu. Taj dio nije bio iskopavan i evo imamo sreću da smo našli jedan neotvoren grob'', rekao je za RTV HB Tino Tomas, arheolog.

On ističe kako ovim revizijskim istraživanjima nastoje ''definirati glavne prepoznatljive elemente koji bi se kasnije podvgnuli procesima konzervacije i prezentacije u svrhu valorizacije samoga lokaliteta''.

Zelenika je kroz Gradsko vijeće zatražio da se učini nešto za ovaj lokalitet koji je nulti spomenik u BiH.

''Ovo je prva faza koju smo zajedno u suradnji sa Muzejom Hercegovine pokrenuli. Slijedeća faza će biti osiguravanje pristupnog puta na ovu baziliku jer  do ovog spomenika se ne može doći nekakvim regularnim putem, nego se ide preko tuđih, privatnih parcela. I slijedeća faza bi bila osiguravanje puta, a onda kasnije pod stručnim nadzorom uređivanje kompletnog okruženja  ovoga lokaliteta i sigurno kao jedna turistička atrakcija koja će bitit dostupna svim posjetiteljima .. '', rekao je Ivan Zelenika za RTV HB.

Kopirati
Drag cursor here to close