Bajramski koncert

U Čapljini održana večer ilahija, kasida i sevdalinke

Događaj je organiziralo udruženje građana ''Ljiljan'' Čapljina.
Kultura / Flash | 04. 07. 2023. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini je održana večer ilahija, kasida i sevdalinke, a interpretatori su bili grupa "Rejjan" iz Sarajeva.

"Hvala vam jer prepoznajete naše zalaganje i zajedno sa nama spajate obale Neretve i pružate ruku prijateljstva", poručili su prijateljima i sponzorima su iz Udruženja građana "Ljiljan" Čapljina, koje je bilo organizator događaja.

Foto: PR / U Čapljini održana večer ilahija, kasida i sevdalinke

Grupa ''Rejjan'' nastala je 2006. godine, na inicijativu studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji su dolazili iz različitih država (Makedonija, Slovenija Turska i Bosna i Hercegovina) počelo je neobaveznim druženjem uz učenje ilahija i kasida, a konačni rezultat je osnivanje grupe.

Ime grupe je arapskog porijekla i naziv je jedne od džennetskih kapija Rejjan.

S obzirom na našu prvu numeru “Ramazanska večer” i sva naša početna druženja, upoznavanja, odvijala su se tijekom mjeseca Ramazana, i zbog toga smo dali naziv našem sastavu Rejjan'', objasnio je menadžer, jedan od osnivača i vokal grupe Rijad Imamović.

Foto: PR / U Čapljini održana večer ilahija, kasida i sevdalinke

Imamović je kao projekte od izuzetnog značaja za grupu izdvojio numere "Postojbino draga", "Cvijet Srebrenice" "Bijele trake" i "Ramazanska večer"

Numera "Postojbino draga" je posljednji projekt, a Imamović o njoj govori: ''Važno je istaknuti da je "Postojbino draga" izvanredna domoljubna/rodoljubna bosanskohercegovačka lirska pjesma. Ona je prava himna zemlji, Bosni i Hercegovini, njenim ljudima, narodima i vjerama.
Na ovaj projekt smo iznimno ponosni, jer je publika bila oduševljena na samoj promociji pjesme, a i putem društvenih mreža. Zbog svog multkulturalnog pristupa, pjesma je privukla pažnju slušatelja svih vjeroispovjesti u BiH, komplimenti su se samo nizali, nismo zabilježili niti jednu kritiku, tako da smatramo da je projekt uspješno izvršen.

Foto: PR / U Čapljini održana večer ilahija, kasida i sevdalinke

Ipak "Ramazanska večer" je zaštitni znak grupe i među publikom je najprihvaćenija i nezaobilazna je na nastupima posebno tijekom mjeseca Ramazana.

Razgovarali smo i o njihovim projektima "Bijele trake" i "Cvijet Srebrenice, a o njima Imamović kaže: "Projekti poput “Cvijet Srebrenice” i “Bijele trake”, od izuzetne su važnosti, kako za povijest, tako i za edukaciju mladih. Za njih smo usko vezani, najviše emotivno. Prilikom izvođenja numera primjetna je kod ljudi tuga i bol za najtežim razdobljem kroz koji je naša zemlja prošla, a mi smo ih se prisjetili i opisali kroz ove dvije numere''.

Kopirati
Drag cursor here to close