Svi putevi vode u Stolac!

SMART Fest Stolac – Festival urbane kulture ovoga vikenda u gradu na Bregavi

Ovogodišnji festival će se održati 14. i 15. lipnja, na više lokacija u gradu Stocu.
Kultura / Flash | 10. 06. 2019. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da Hercegovina može ponuditi nešto drugačije od uobičajenog, nešto urbano i nešto posebno, dokazuju već nekoliko godina zaredom članovi Udruge ''Inicijativa'' Stolac, koja i ove godine u gradu na Bregavi organizira SMART fest (Stolac Music and ARTs festival).

Radi se o festivalu koji je spoj glazbe, kazališta, ulične umjetnosti, filma te svega što bi se moglo svesti pod nazivnik urbane kulture. Težnja festivala je da kroz različite kulturne i umjetničke sadržaje postane i ostane urbano i kulturno naslijeđe grada Stoca.

U tome su organizatori uspjeli, što potvrđuje sve veće zanimanje za ovaj događaj, posebice za ovogodišnji, koji ima poseban i jako zanimljiv program.

Ovogodišnji festival će se održati 14. i 15. lipnja, na više lokacija u gradu Stocu, a započet će streetart radionicom koju realizira mladi stolački umjetnik Srećko Babić uz pomoć svojih kolega sa Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, u kojoj će sudjelovati učenici stolačkih osnovnih i srednjih škola. Cilj radionice je promoviranja ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova, grad pretvoriti u galeriju na otvorenom.

''Službeno otvaranje festivala započet će premijerom filma „Domaća zadaća“, koji naša Udruga realizira u suradnji sa Srednjom školom Stolac. Cilj filma je promocija prava mladih, u prvom redu prava na obrazovanje. Promocija filma realizira se uz podršku Nansen dijalog centra iz Mostara'', ističu organizatori.

Nakon toga slijedi hit predstava „Ne igraj na Engleze“, Narodnog pozorišta iz Mostara, koja na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednoj od najvećih pošasti bh. društva – kockanju, odnosno ovisnosti o klađenju.

Za kraj večeri posjetitelji će se moći opustiti uz koncert popularnog benda Diktatori iz Splita, koji su ostavili odličan dojam na publiku na SMART festu 2017., kao prateći bend Marijana Bana, a ove godine će nam prirediti samostalni koncert sa najvećim hitovima regionalne glazbe. Za nastup Diktatora zagrijati će nas mladi stolački glazbenici Emma i Ivan.

Drugi dan festivala započet će druženjem sa djecom. Predstavu za najmlađe "Autostopom kroz glumu", izvest će glumci Malog teatra iz Mostara.

Festival završava velikim koncertom koji započinje nastupom mladog i perspektivnog benda „Nešto između“ iz Mostara koji je će se publici predstaviti obradama popularnih rock hitova ali i svojim autorskim pjesmama. Nakon toga će nastupiti jedan od najboljih hrvatskih rock bendova, miljenici glazbenih urednika i publike te jedan od koncertno najatraktivnijih bendova u regiji - Opća opasnost, čime će završiti četvrti po redu SMART fest.

''Poseban naglasak festival stavlja na interakciju, uključivanje i sudjelovanje mladih kroz različite programske sadržaje. Primjer je suradnja sa Srednjom školom Stolac koja je ostvarena kroz streetart radionice i odigravanje predstave „Priča o dva brata“, koja je nastala u koprodukciji sa Malim teatrom Mostar, a svoju premijeru je imala na otvaranju festivala 2017. godine, gdje su djeca svojom kreativnošću i glumačkim umijećem oduševili mnogobrojnu publiku. Street art radionicama želja nam je oživiti što više javnih prostora u gradu, s ciljem promoviranja ulične umjetnosti, ostvarujući direktnu komunikaciju s građanima koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja grad pretvara u galeriju na otvorenom, ukrašavajući stolačka pročelja i zidove'', poručuju organizatori.

Treba također napomenuti kako je najpopularniji dio SMART festa njegov bogati koncertni program.

''Osim prilike da se svake godine publici predstave popularni bendovi iz regije, želja je i da festival posluži kao promocija kvalitetnim mladim bendovima iz okolice čije vrijeme tek dolazi, tako da su nam se do sada predstavili perspektivni bendovi PTSP i Floridus iz Mostara, LA Grange iz Širokog brijega te 7. nebo iz Trebinja. Probrani niz izvođača svojim odličnim nastupima ostao je u posebnom sjećanju publike pa su tako na festivalu unazad tri godine nastupili Zoster, Marijan Ban i Diktatori, klapa Contra, Ante Cash i Psihomodo pop. Uz izniman koncertni niz, festival svake godine ugosti različite kazališne predstave i predstave za djecu. Budući da Stolac nema dvoranu prilagođenu za odigravanje kazališnih predstava ovo je rijetka prilika za stočane i njihove goste da uživaju u različitim kazališnim komadima. Publika je do sada mogla pogledati predstave Otirač, Priča o dva brata, Koko u školi za klaune, Abeceda književnosti, Mala škola glume…, gdje je posebno uživala najmlađa publika'', dodaju iz stolačke ''Inicijative''.

''SMART fest će i dalje nastaviti promovirati potencijale našega grada podižući svijest o kulturi i umjetnosti kako kod djece i mladih, tako i kod cijele zajednice, poručuju za kraj organizatori.

Cjelokupan program i satnicu ovogodišnjeg SMART Festa možete pogledati na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close