Split

Skupština HKD 'Napredak'  dala punu potporu Središnjoj upravi Društva

U Splitu je održana 64. Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak.
Kultura / Flash | 26. 11. 2017. u 14:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Splitu u subotu održana 64. Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak kojoj je bilo nazočno 77 zastupnika i brojni gosti i uzvanici, među kojima i splitski dožupan Luka Brčić, priopćeno je iz tog društva.

Pozdravne riječi uputio je dr. Pavle Mijović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i dopredsjednik HKD Napredak, koji je i predsjedavao Skupštinom.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Društva mons. dr. Franjo Topić podsjetio je na važnost i ulogu i ukazao na veličinu Napretka te pozvao nazočne da s ove skupštine ponesu radost u srcu i obnovljenu snagu za nove uspjehe.

Između ostalog, napomenuo je kako u mnogim krajevima BiH cjelokupni i jedini kulturni angažman obavljaju podružnice ovoga društva.

Govoreći no sportskim aktivnostima, istaknuo je da su Napretkovi sarajevski šahisti osvojili 3. mjesto na državnom nivou, zenički su bili 2. u Ligi Herceg Bosne, a šahistkinje iz Zenice osvojile su 1. mjesto u BiH. Također, kako je dodao, Napretkovi boćari su najbolji u zemlji. Završio je riječima dugogodišnjeg predsjednika Napretka mons. Ante Alaupovića: “Napredak želi biti matica oko kojega će se okupljati sve ono što želi dobro hrvatskom narodu…”

Riječi pozdrava uputili su i domaćini iz Splita.

Vinka Bratulić, predsjednica splitske Podružnice istaknula je da je otvorena perspektiva nove renesanse Napretka u tom gradu, dok je dožupan Brčić istaknuo da u Gradu pod Marjanom ima oko 4 000 udruga i društava, ali da se nijedno ne može pohvaliti svojim djelovanjem kao HKD Napredak.

Nazočne je pozdravio i ministar zdravstva i socijalne srbi u Vladi Srednjobosanskog kantona Nikola Grubešić, koji je naglasio “da nije Napretka u srednjoj Bosni teško da bi opstala i tradicija Hrvata u ovom dijelu zemlje”.

U nastavku rada Skupštine izvješća o radu Središnje uprave iznio je dr. Mijović, napomenuvši kako je kroz ovo razdoblje održano sedam sjednica te uprave te da je njihov bitan dio posvećen pripravi 63. Glavne skupštine Napretka. Također, predstavio je i djelovanje predsjednika Društva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda.

Predstavljajući rad podružnica, istaknuo je kako Napredak pokriva iz kulturne sfere onaj dio koji je poprilično deficitaran, osobito u manjim mjestima.

Dragan Glavaš iz podružnice u Jajcu predstavio je rad Nadzornog odbora HKD Napredak, a Goran Štrbac financijsko izvješće Društva.

Nakon toga, Glavna skupština HKD Napredak usvojila je izvješća, a Goran Štrbac, pod točkom o aktualnoj problematici u Društvu, predstavio kronologiju događanja vezanu uz razrješenje Upravnog odbora Glavne podružnice Zagreb, isključenje Tomislava Dubravca iz Napretka i imenovanje Povjerenstva za tu podružnicu.

"Situaciju je s pravnoga aspekta pojasnila odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović, istaknuvši da je to bila mučna ali zrelo donesena odluka koja ima svoje utemeljenje u Statutu. Napomenula je kako je cijela saga više medijski rat s ciljem unošenja razdora u Napredak, a jedini interes je bio materijalni. Zaključno je naglasila da nijedna udruga u Zagrebu ne može koristiti ime ni logo Napretka ako ne poštuje Statut ovoga Društva.

Predsjednik Topić upoznao je zastupnike da su ovi problemi nastali ranije, ali da je korijen problema materijalna dobit koju se neki u Glavnoj podružnici HKD Napredak Zagreb htjeli nezakonito pribaviti. No, kad se nije moglo ni statutarno ni zakonski, počelo se medijskim putem. Zbog toga je jedino moguće bilo postupiti kako je Središnja uprava učinila: raspustiti Upravni odbor Podružnice i imenovati Povjerenstvo. Ove odluke dane su na glasovanje Skupštini koja ih je jednoglasno potvrdila", navodi se u priopćenju.

U nastavku rada Skupštine, Mladen Rudež je predočio rad i zaključke uime Koordinacijskog odbora za izradu prijedloga strategije Napretka 2018. – 2023.

Ukazujući na sažetak sadržaja tog dokumenta, objasnio je kako on ima osam poglavlja koja oslikavaju rad od osnivanja do danas te donose pregled glavnih ciljeva i zadaća djelovanja Napretka.

U raspravi koja je uslijedila, izneseni su prijedlozi da se više pozornosti posveti potpori rada podružnica i mladima.

Glede kadrovskih pitanja, Skupština je izglasovala da upražnjena mjesta u Središnjoj upravi popune: Vlatko Komljenović (mjesto dopredsjednika za gospodarstvo) zatim, dr. Vera Katz, Sretko Tomić te Robert Petrović, koji je inače predsjednik mladih HKD Napredak.

Na skupštini je HKD Napredak dodijelio i priznanja, a dobili su ih: Josip Gujić, predsjednik Podružnice u Kaknju (Podružnica Kakanj), dr. Tvrtko Krajina, predsjednik Podružnice Uskoplje (Podružnica Uskoplje), Drago Vidović, predsjednik Podružnice Zavidovići (Podružnica Zavidovići), Franjo Bratić, predsjednik Podružnice Usora (Podružnica Usora), Hrvatski glasnik – Tuzla, Općina Busovača, Općina Usora, Podružnica Brčko, Podružnica Vitez, Katica Čerkez, ministrica prosvjete, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ), Nikola Grubešić, ministar u Vladi SBŽ-a, Mladen Rudež, predsjednik Sportskog društva HKD Napredak, JP Pošta d.o.o. Sarajevo i Katolički tjednik.

 "Zaključno je istaknuto da će HKD Napredak nastaviti s misijom biti na dobrobit hrvatskom čovjeku i svim ljudima gdje djeluje, učiniti sve da potakne ostanak ljudi na ovdašnjim prostorima, te poraditi na detaljiziranju i provedbi strategije.

Također, naglašeno je da Skupština podržava rad Središnje uprave i odluke donesene vezane uz problematiku odnosa s GP Zagreb, kao i rad imenovanoga Povjerenstva za taj slučaj", priopćeno je iz HKD 'Napredak'.

Kopirati
Drag cursor here to close