Povijesni događaj

S konferencije u Abu Dabiju poziv na spas ugrožene svjetske kulturne baštine

Kultura / Flash | 02. 12. 2016. u 11:58 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jack Lang, bivši francuski ministar kulture konferenciju je nazvao "povijesnim događajem" jer je ujedinila predstavnike četrdesetak zemalja svijeta, a završit će u subotu usvajanjem političke deklaracije u prisutnosti francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea i šeika Mohameda ben Zajeda, piše Hina.

"Vrijeme je za međunarodnu mobilizaciju: privatne i javne osobe moraju se ujediniti na zaštiti kulturne baštine kojoj prijete ratovi, terorizam i barbarstvo", poručio je Lang, istaknuvši da konferencija mora završiti konkretnim potezima.

"Moramo se zajedničkim snagama angažirati na zaštiti ugrožene svjetske kulturne baštine", kazao je predsjednik Turističke i kulturne zajednice Abu Dhabija, Mohamed Kalifa al Mubarak.

Svrha konferencije je osnovati zakladu vrijednu 100 milijuna dolara te međunarodnu mrežu "sigurnih mjesta ili svojevrsnih skloništa" u koja bi se mogla skloniti kulturno ugrožena svjetska baština.

Glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova upozorila je da se "nikad ranije kulturno nasljeđe nije uništavalo na način na koji se u zadnje vrijeme uništava u Iraku i u Siriji".

"Namjerno uništavanje" kulturne baštine nazvala je "ratnim zločinom" koje se može usporediti s "kulturološkim čišćenjem".

"Kulturna baština nas povezuje..., a to je razlog zbog kojega je neki žele uništiti. Njezina zaštita ne može se odvojiti od zaštite ljudskih života.

Da bismo u tome uspjeli, moramo djelovati zajedničkim snagama", rekla je Bokova.Međunarodna zajednica izražava ogorčenje zbog uništenja koja su u zadnje vrijeme počinili džihadisti, osobito u Siriji, u Iraku, Afganistanu i u Maliju u ime borbe protiv idolopoklonstva.

Uz ratove, tu su i potresi te ostale prirodne katastrofe, a na uništenje svjetske kulturne baštine utječu i zagađenje, krađa, divlja izgradnja i nekontroliran razvoj turizma.

Stručnjaci okupljeni na konferenciji u Abu Dhabiju spomenuli su samo neka od ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine:

- Afganistan: Džamski minaret, UNESCO-v lokalitet svjetske baštine u zapadnom dijelu Afganistana, smješten na spajanju rijeka Hari i Džam. Pod zaštitom od 2002. Dolina Bamijan koja je nekad bila važan budistički centar. Ondje su svećenici živjeli u obližnjim spilja. Pod zaštitom od 2003.

- Irak: Asur (2003.), Hatra 2015.), arheološki važan grad Samara (2007.)

- Jeruzalem: Stari grad Jeruzalem i njegove zidine (1982.)

- Mali: Askijin grob (2012.), Timbuktu (2012.), gradovi u Djenneu (2016.)

- Niger: Prirodni rezervati Air i Tenerer (1992.)

- Sirija: Stari dijelovi Alepa (2013.), Basre (2013.), Damaska (2013.), Palmire (2013.) i gradovi na sjeveru zemlje (2013.).

- Jemen: Stari dio grada Šibama i njegove zidine (2015.), stari dio grada Sane (2015.) i povijesni grad Zabid (2000.)

Ugroženima se smatraju i brojni nacionalni parkovi, osobito oni u Demokratskoj Republici Kongu, u Senegalu i u Srednjoafričkoj Republici.

Kopirati
Drag cursor here to close