Goraždanska tiskara

Predstavljena poštanska marka povodom 500 godina postojanja najstarije tiskare u BiH

Glavni motiv poštanske marke je jedno od poglavlja crkvenog Liturgijara, odnosno iz Molitvenika koji su skenirani na marku, a u lijevom kutu je crkva Svetog Đorđa gdje je tiskara i počela s radom
Kultura / Flash | 28. 01. 2019. u 19:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Poštanska markica

Poštanska marka s motivima iz prve knjige koja je u Donjoj Sopotnici tiskana 1519. godine te motivima crkve Svetog Đorđa (Sv.Georgija) tiskana je povodom obilježavanja 500 godina goraždanske tiskare, najstarije u BiH, a predstavljena je danas u općini Novo Goražde (RS).

Pošte Srpske tiskale su 15.000 primjeraka blok markica i 300 svečanih FDC kuverata.

Načelnik za privredu i društvene djelatnosti Opštine Novo Goražde Tomislav Čarapić podsjetio je da su u prvoj tiskari na prostoru BiH, između ostalih, tiskane i crkvene knjige, prve na ovim prostorima. Najpoznatija od njih je Molitvenik čije je reprint izdanje predstavljeno 2009. godine.

''Glavni motiv poštanske marke je jedno od poglavlja crkvenog Liturgijara, odnosno iz Molitvenika koji su skenirani na marku, a u lijevom kutu je crkva Svetog Đorđa gdje je tiskara i počela s radom'', kazao je Čarapić.

Istaknuto je da će veliki jubilej biti obilježen nizom sadržaja tijekom ove godine.

''Izrada posebne poštanske marke je dug prema jednom vremenu u kojem su civilizacijska dostignuća postala dijelom ovih prostora, prema nekome tko je u to vrijeme bio toliko dalekovid, bogoljuban da na ove prostore donese civilizacijsku tekovinu'', kazao je profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo.

Prvu tiskaru u BiH 1519. godine u tadašnjem manastiru pokrenuo je Božidar Goraždanin, čime je počela era štampanja knjiga i crkvenih spisa u BiH. Tiskara u Donjoj Sopotnici, nakon one na Cetinju, bila je druga tiskara na Balkanu. U njoj je danas crkva Svetog Georgija koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom.

Jubilej 500 godina goraždanske tiskare, između ostalog, bit će obilježen i objavom monografije autorice Biljane Samardžić, redovne profesorice na Filozofskom fakultetu Pale i profesorice na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči. U obilježavanje se aktivno uključila i Mitropolija dabrobosanska, a centralni događaji planirani su u septembru.

Također, tijekom ove godine predviđen je i nastavak arheoloških istraživanja u porti crkve. S obzirom na to da je zbog toga neophodno izmještanje sadašnjih crkvenih odaja, Crkvena općina goraždanska započela je aktivnosti na izgradnji novog objekta.

Kopirati
Drag cursor here to close