Kosača

Predstavljanje knjige 'Most preko želja' i koncert Vokalnoga ansambla Duge

Nakon predstavljanja knjige Vokalni ansambl Duga iz Dugoga Sela izveo je koncert glazbe sjeverozapadne Hrvatske
Kultura / Flash | 19. 11. 2023. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu 18. studenoga 2023., u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavljena je knjiga članice DHK HB iz Koprivnice Zdenke Čavić 'Most preko želja' i održan koncert Vokalnoga ansambla Duga.

O knjizi Most preko želja i stvaralaštvu Zdenke Čavić govorila je sveučilišna profesorica i nekadašnja predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Marina Kljajo-Radić.

„Zdenka ne piše kako bi se svidjela čitateljima, ona piše iz najhumaniziranije potrebe za spasenjem i očuvanjem čovjeka. Bratstvo je to koje obuhvaća cijeli univerzum svojom nesebičnom ljubavi prema uzora na Krista. Ova se autorica ravnopravno pridružuje plejadi hrvatskih katoličkih pisaca (Sida Košutić, Štefa Jurkić, Ilija Jakovljević, Mate Ujević...) koji su se, unatoč društveno nametnutome diktatu pisanja i režimskoj strukturi praćenja, osmjelili perom i vlastitim životima svjedočiti vjeru i nadu, kulturu i tradiciju“, istaknula je Marina Kljajo-Radić u svom obraćanju.

Autorica Zdenka Čavić i Dejan Težak, u ime nakladnika, zahvalili su Društvu hrvatskih književnika Herceg Bosne na prilici knjigu promovirati u Mostaru.

Nakon predstavljanja knjige Vokalni ansambl Duga iz Dugoga Sela izveo je koncert glazbe sjeverozapadne Hrvatske, tj. kajkavskih popevka, i starogradskih pjesama. Vokalni ansambl Duga nastao je 2000., a proizišao je i sastavljen od članova crkvenoga zbora župe Sv. Martina Dugo Selo. Ansambl ima dvanaest članova, pjeva u četiri glasa (sopran, alt, tenor, bas). Godišnje ima dvadesetak nastupa i gostovao je u mnogim mjestima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Umjetnički voditelj Ansambla je Mario Bokun.
Program je vodila Julija Gubeljić.

Predstavljanje je organizirano u okviru dvadeset i četvrtih Humskih dana poezije koji su započeli u listopadu Susretima pjesnika u Posavini, nastavljeni Kraljevstvom riječi u Tomislavgradu i predstavljanjem knjige Zdenke Čavić, a završavaju u petak, 24. studenoga 2023. Sveknjiževnom večeri i svečanom akademijom u povodu tridesete obljetnice utemeljenja Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

 

Kopirati
Drag cursor here to close