Busovača

Predstava 'Priče iz Vukovara' premijerno izvedena u BiH

Kultura / Flash | 11. 04. 2016. u 13:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Busovači je sinoć prije svih drugih mjesta i kazališta u Bosni i Hercegovini odigrana predstava Pere Eranovića "Priče iz Vukovara". Riječ je o predstavi Hrvatskog narodnog kazališta Split koja je održana u sklopu projekta "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne".

Monodrama 'Priče iz Vukovara' autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića kojem su kao temelj u stvaranju predstave poslužile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara - Siniše Glavaševića. Svoje 'Priče iz Vukovara' Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

To je antiratna monodrama u kojoj sam suprostavio sve ono ljudsko, ono čovječno nasuprot onog nehumanog. Osim što je ovo jedan memento, to je i opomena svima nama, odnosno napomena da moramo sve naše napore uložiti u ono ljudsko jer u onim trenucima kad se sukobi ljudsko i neljudsko, sredstva se ne biraju, a žrtve su ogromne, kaže Eranović.

Publika je u Busovači bila vidno potresena ali i oduševljena Eranovićevim transformacijama i glumom.

Osim u busovačkom Kinu Theatre "Proljeće" je u nedjelju gostovalo po prvi put i u Tomislavgradu gdje je nastupilo Gradsko kazalište mladih Vitez s višestruko nagrađivanom komedijom "Šmizle".

Preko 100 posjetitelja iz ove ali i susjednih općina ostalo je oduševljeno profesionalnom predstavom ovog amaterskog kazališta koje vode mladi, talentirani ljudi iz Viteza na čelu s Ivanom Sajevićem.

Projekt se nastavlja sljedećeg vikenda u Fojnici i Kreševu gdje će također biti izvedene dvije odlične predstave. Tako će u Kreševu 16. travnja u Napretkovom domu s početkom u 19 sati publika moći uživati u komediji "Rodijaci" dok će u Fojnici dan prije (15.travnja) u Domu kulture također u 19 sati ove godine gostovati Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom 'Kajališni sat'.

Kopirati
Drag cursor here to close