Čapljina

Prebilovci se sjećaju više tisuća ubijenih i mučenih Srba

Kultura / Flash | 06. 08. 2016. u 12:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prebilovcima kod Čapljine danas je, u nazočnosti velikog broja ljudi, služena liturgija i dat spomen za 4.000 Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koji su ubijeni i bačeni u jame prije 75 godina.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je u propovijedi, nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, da su hrabrost, vjera i zajedništvo kamen na kojem stojimo i oslonac i smisao naših života.

Vladika Grigorije je pozvao Srbe na hrabrost i zajedništvo, jer je to jedini pravi put na kome mogu opstati.

"Da bismo imali vjeru, moramo mati hrabrost, osobnu i zajedničku", rekao je vladika Grigorije i dodao da samo zajednica hrabrih ljudi može biti moćna.

U besjedi vladika Grigorije se osvrnuo na brojna stradanja srpskog naroda i na pojedince koji su svojom hrabrošću ostavili pečat u povijesti.

On je rekao da najhrabriji Srbi današnjice žive u mjestima poput Prebilovaca, u Dalmaciji, na Kosovu i Metohiji i da su djeca i njihove obitelji koje žive u povratničkim područjima heroji današnjice.

"Hrabrost, osobna i zajednička, upravo zbog toga nam je potrebna da bi se vratili na svoja ognjišta", rekao je vladika Grigorije.

On je ukazao i na značaj dolaska člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića na obilježavanje 75 godina od stradanja u Prebilovcima.

"Ivanić je pokazao da je hrabar jer je došao ovdje. On je pravi Srbin, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je pomogao da se ovaj hram izgradi", rekao je vladika Grigorije.

On je obećao mještanima Prebilovaca da će uskoro početi izgradnju društvenog doma na ovom mjestu uz pomoć dobrih ljudi.

Vladika Grigorije je pozvao okupljene da na mržnju ne uzvraćaju mržnjom, već ljubavlju.

"Nema veće hrabrosti od te da voliš one koji tebe vole", zaključio je vladika Grigorije.

Ivanić je skrenuo pažnju na važnost povratka na prijeratna prebivališta i pozvao sve razine vlasti u BiH da pomognu povratničkoj populaciji.

"Nije dovoljno pričati, mora se i raditi, a malo toga se radi. Ovo su naši prostori. Srbi su ovdje živjeli vijekovima i treba im pomoći da se vrate", rekao je Ivanić.

Osim Ivanića, u Prebilovcima su danas bili i predstavnici Republike Srpske, kao i glavni tajnik SNSD-a Luka Petrović.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima pored Čapljine jutros je počelo obilježavanje 75 godina od stradanja Srba sa područja južne Hercegovine.

Ujedno se obilježava i godina dana od izgradnje ovog hrama, koji je posvećen mučenicima prebilovačkim i donjehercegovačkim.

Prebilovci u općini Čapljina su selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Europi.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej 8. kolovoza prošle godine je, uz sasluženje brojnih vladika i sveštenstva, osveštao Hram Vaskrsenja Hristovog, koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici u ovom mjestu.

U Prebilovcima je u prvim danima kolovoza 1941. ubijeno 85 posto življa, mahom žena, djece i staraca. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Od ukupno tisuću stanovnika, samo 6. kolovoza 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu. U Prebilovcima su tada ubijene 52 obitelji, a 36 ognjišta je ugašeno. Stradanje su preživjela samo 172 stanovnika.

Ovo mjesto je spaljeno i u lipnju 1992. godine, kada su tijekom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a, pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka upale u selo.

Srpska pravoslavna crkva kanonizirala je mučenike prebilovačke koji se slave 6. kolovoza kao Sveti prebilovački novomučenici.

Kopirati
Drag cursor here to close