Muzej

Nakon 110 godina pronađena pošta koju je izgubio golub pismonoša

Poruku zaštićenu "malom aluminijumskom kapsulom" slučajno je u rujnu pronašao par koji je šetao blizu njemačkog grada Ingersheima.
Kultura / Flash | 09. 11. 2020. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vojna poruka koju je, bez sumnje izgubio golub pismonoša 1910. godine, čudesno se pojavila 2020. u francuskom Alzasu gde je slučajno pronađena, rekao je kustos muzeja Linge posvećenog bitci između Francuza i Nijemaca koja se odvijala 1915. godine na alzaškoj strani planinskog masiva Vosges na istoku Francuske.

Poruku zaštićenu "malom aluminijumskom kapsulom" slučajno je u rujnu pronašao par koji je šetao blizu njemačkog grada Ingersheima.

Po savjetu rođaka par je predao kapsulu sa porukom muzeju Linge, nedaleko od mjesta na kojeme je pronađena. U kapsuli je vrlo dobro očuvana rukom napisana poruka na njemačkom.

''Kad su me telefonom pozvali, pomislio sam, takav je pronalazak izuzetno redak'', rekao je kustos muzeja.

''Za svojih četrdeset radnih godina tako nešto nikada nisam vidio.''

Po njegovim riječima kapsula je vremenom isplivala na površinu, kao što je to ponekad slučaj s granatama iz dva svjetska rata.

Kustos je pozvao svog prijatelja iz Nemačke i zamolio ga da definira poruku.

Riječ je o poruci koju je svom nadređenom poslao oficir pruskog pešadijskog puka, u ono doba smještene sjeverno od Ingersheima. U tekstu se spominju njemački manevri u vrijeme kada je Alzas bio njemački.

Četiri goluba trebalo je da prenesu četiri primjerka poruke, ali se jedan od njih očigledno izgubio vrlo brzo nakon što je poletio. Ne može se potpuno sigurno tačan datum njihovog slanja, posebno godine, jer je poslednji broj teško čitljiv i ne zna se je li 16. srpnja 1910. ili 1916.

Poruka će biti izložena u Muzeju Linge u posebnim uvjetima - pod antireflektujućim staklom i u nepropusnom okruženju da se ne bi uništila.

Kopirati
Drag cursor here to close