Logor smrti

Papa Franjo odlučio posjetiti Auschwitz

Kultura / Flash | 09. 06. 2016. u 13:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo obići će nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau tijekom posjete Poljskoj 29. srpnja, priopćio je Vatikan u četvrtak.

Obojica Franjinih prethodnika, papa Benedict, Nijemac, i papa Ivan Pavao, Poljak, također su obišli bivši logor tijekom svojih pontifikata.

Nacističke njemačke okupacijske snage oformile su logor Auschwitz-Birkenau tijekom Drugog svjetskog rata u poljskom gradu Oswiecimu, sedamdesetak kilometara udaljenom od drugog po veličini poljskog grada Krakowa.

Posjeta će se dogoditi tijekom ranije planiranog Franjinog putovanja u Krakow na međunarodno okupljanje katoličke mladeži. Poljska je ostala predana katolička zemlja.

Između 1940. i 1945. Auschwitz se razvio u golemi kompleks baraka, radionica, plinskih komora i krematorija u kome je oko 1,5 milijun ljudi, među kojima većina Židova, ubijen.

Vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili su logor 27. siječnja.

Tijekom posjete rimskoj sinagogi Franjo je apelirao na katolike da odbace antisemitizam i kazao je da bi holokust, u kome je ubijeno oko šest milijuna Židova, trebao podsjetiti sviju da se ljudska prava trebaju odlučno braniti.

Mjesec dana ranije Vatikan je objavio veliki dokument uz kome se navodi da katolici ne bi trebali preobraćivati Židove, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close