Vitez

Otvoreno peto ''Hrvatsko proljeće Središnje Bosne''

Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.
Kultura / Flash | 05. 05. 2018. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peto izdanje manifestacije ''Hrvatsko proljeće Središnje Bosne'' svečano je otvoreno u petak navečer u Vitezu promocijama knjiga Tihomira Dujmovića i premijerom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića", u režiji Roberta Kurbaše.

Veliku priču o Bušiću na pozornicu Hrvatskog doma u Vitezu donijeli su redatelj Kurbaša, proslavljeni hrvatski glumac i Lucija Dujmović, mlada nada glumišta.

Predstava je nastala prema tekstovima Tihomira Dujmovića, hrvatskog novinara i publicista, koji je tijekom otvaranja predstavio dvije knjige i to "Tko je ubio Zvonka Bušića" i "Hrvatske novinarske tragedije 1941.-1995. godina" te uvodnim izlaganjem 'uveo' publiku u teatarsku adaptaciju jedne od velikih priča i događanja iz povijesti hrvatskog naroda.

Dujmović je podsjetio na niz činjenica i ekskluzivnih podataka i informacija koje su sustavno prešućivane, manipulirane i na bilo koji način fabricirane.

"Dobar dio putnika na sudu je svjedočio u Bušićevu korist, a rečenica koja bi trebala biti zapisana u svim redakcijama hrvatskih medija, a izrekao ju je sudac koji je osudio Bušića glasila je: 'Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom'", naglasio je Dujmović.

Bušić je krajem šezdesetih godina otišao iz Hrvatske i kao emigrant u Europi upoznao buduću suprugu Julienne. Jedini zahtjev kojeg je Zvonko Bušić u otmici zrakoplova postavio bila je objava Deklaracije o položaju Hrvatske u Jugoslaviji u svjetskim medijima čiji je autor bio njegov daljnji rođak, Bruno Bušić.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ovom je predstavom nastavilo priču o "Bušićima u Središnjoj Bosni" koja je započela prije tri godine kada je Jullien Bušić u Vitezu promovirala svoje romane.

Festivalski program Hrvatskog proljeća Središnje Bosne otvorio je Boris Marjanović, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je istaknuo kako manifestacija već petu godinu ispunjava svoju festivalsku misiju i povezuje kroz kulturne sadržaje Hrvate u BiH i Hrvatskoj.

"Afirmacija mladih umjetnika iz Središnje Bosne, povezivanje i promocija kulturnih institucija i programa, od Središnje Bosne, Hercegovine, Posavine, Hrvatske, brojni sadržaji koje smo do sada imali priliku ugostiti i povezivanje dviju županija Središnje Bosne i Zeničko-dobojske, vrijednost je ovog projekta", kazao je Marjanović u prigodnom govoru.

Nakon Viteza, program se nastavlja u subotu, 5. svibnja u Gornjem Vakufu/ Uskoplju gdje će u Domu kulture također biti predstavljena priča o Bušićima, promocijom Dujmovićevih knjiga i izvedbom predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića".

Organizator Hrvatskog proljeća Središnje Bosne je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna na čelu s Goranom Pejakovićem i koordinatoricama Irenom Mrnjavac i Glorijom Lujanović.

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ove se godine održava u općinama/gradovima Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Vitezu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Dobretićima, G.Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, Žepču i Usoru.

Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.

Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BiH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close