Otvorena izložba

Kako se nekada obrađivala vuna

Najveći izazov izložbe bio je montiranje tkalačkoga stana i demonstracija tkanja
Kultura / Flash | 30. 06. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kulturno-vjerskih dana "Naša Gorica" u utorak je u Franjevačkome muzeju i galeriji Gorica u Livnu upriličeno svečano otvorenje izložbe pod nazivom "Vuna - izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune".

Na samom početku, pozdravnu riječ nazočnima uputila je ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko, dok je o izložbi govorila autorica Jela Duvnjak. 

''Najveći izazov izložbe bio je montiranje tkalačkoga stana i demonstracija tkanja, što je oduševilo nazočne. Tim je davno zaboravljeno umijeće dokumentirano i otrgnuto od zaborava'', kazala je Džeko u izjavi za Fenu.

Foto: Fena / "Vuna - izložba tradicijskih predmeta i postupaka obrade vune"

Po njezinim riječima, nekolicina onih hrabrijih posjetitelja okušala se u postupku tkanja, a najmlađi su imali priliku izraditi lutke od vune. 

''Izložbom su predstavljeni predmeti koji svjedoče o kontinuitetu uporabe vunene niti od prapovijesti do današnjih dana, što svjedoči o vuni kao glavnoj tekstilnoj sirovini u livanjskom i širem dinarskom području'', istaknula je Džeko.

Glazbenim točkama otvorenje je uveličao KUD Tribanj predstavivši svoje najmlađe članice koje su ovom prigodom debitirale. 

Kopirati
Drag cursor here to close