''Sve je premostivo''

Otvoren put za kandidaturu za prijestonicu kulture - Je li Mostar spreman preuzeti odgovornost?

Mostaru otvoren put za kandidaturu za prijestonicu kulture
Kultura / Flash | 19. 09. 2018. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je prvi grad u BiH koji je dobio strategiju i otvorio put za kandidaturu za Europsku prijestonicu kulture. Riječ je o jednom od najvažnijih kulturnih projekata koje Europska unija realizira u posljednjih trideset godina. Aplikacije trebaju biti okončane do kraja ove godine, a mnogi smatraju kako bi Mostar mogao biti zanimljiv kandidat.

Uz Mostar u konkurenciji za kandidaturu je i Banja Luka.

"Sve je premostivo“ – moto je pod kojim će se Mostar kandidirati za Europsku prijestonicu kulture. Donošenjem odluke o ovoj kandidaturi Grad je preuzeo obvezu izrade strategije razvoja kulture Mostara. Upravo izrada kvalitetne kulturne strategije jedan je od glavnih ciljeva kandidature, a u njenoj izradi sudjelovale su brojne osobe iz kulturnog života Mostara, piše N1.

"Ovo je prvi put da su oko nekog projekta zajedno sjeli ljudi iz cijelog grada, i iz administracije i iz javnog sektora, nevladinog sektora i građani, da smo stavili naše probleme, iznijeli ih otvoreno, strateški prom išljali o njima, radili puno istraživanja, stručnih analiza i donijeli zaključke kako želimo razvijati grad", istaknula je Sanela Mešić, voditeljica tima za izradu strategije.

U Organizacijskom odboru naglašavaju bitnost strategije za razvoj kulture, budući da Mostar produkcijski zaostaje za Europskim sredinama. No prepreka za slanje aplikacije u listoadu kažu neće biti.

"Taj dan je jako važan za nas, jer nakon 10. listpada , stvari će se promijeniti nadamo se na bolje i morat će na bolje, jer tad više nemamo naztad, to će biti jedan glas generacije, ove i onih koji dolaze o onome šta mi želimo i kakav grad želimo", naglasio je Mustafa Alendar, koordinator tima za izradu aplikacije.

No je li Mostar spreman preuzeti odogovornost kad je riječ o ovom značajnom kulturnom projektu? Mnogi se pitaju kako se grad bez gradskog vijeća i bez izbora može kandidirati za prijestonicu kulture.

"Bitno je da je grad u stanju nositi titulu, a prvenstveno se tu radi da bude dobra infrastruktura i ne daje se ova titula tek tako, nego se daje da se koristi za razvoj turizma. Ono što oni daju i što smo mi uložili to se mora vratiti, a vraća se kroz turizam", kazao je Vjekoslav Domljan, voditelj planiranja strategije.

Prijedlog strategije može se naći na službenoj web stranici projekta, pa autori od javnosti očekuju povratne informacije , tj da upute pisane primjedbe na projekt do početka listopada.

Pristupnica za kandidaturu se, treba predati do 10. lisopada i ako u tom krugu prođe onda će Mostar biti ozbiljan kandidat koji bi za godinu i po dana mogao znati hoće li uistinu 2024. godine biti Europska prestonica kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close