Sinj

Otvoren Muzej Sinjske alke

Kultura / Flash | 08. 08. 2015. u 09:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja 300. obljetnice Sinjske alke u subotu je u Alkarskim dvorima otvoren Muzej Sinjske alke, koji će kroz stalni postav eksponata alkarske nošnje i opreme te dokumentacije i pisanih tragova o prošlosti ove viteške igre svjedočiti o povijesti Alke i Sinja.

Očekuje se da će Muzej postati središte kulturnih događanja na sinjskom području, a pažnju nazočnih na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke među izloženim eksponatima stalnog postava posebice je privlačio prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, a autor je akademski kipar Hrvoje Dumančić.

U stalnom je postavu, između ostaog, prikazana i rekonstrukcija Bitke pod Sinjom iz 1717. godine.

Muzej je otvorio premijer Hrvatske Zoran Milanović, a svečanosti, između ostalih, nazoče i savjetnik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar turizma Darko Lorencin, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Cjelokupni radovi gradnje Muzeja Sinjske alke stajali su oko 25 miljuna kuna, a polovicu od tih troškova financirala je hrvatska Vlada, dok su preostali dio financirali Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo (VAD), izvjestio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

---------

U nedjelju, 9. kolovoza, Počasna satnija Kravat pukovnije predvodit će na jubilarnim 300. alkarskim svečanostima povorku hrvatskih povijesnih postrojbi!

Ova je posebna čast pripala vojnicima Počasne satnije Kravat pukovnije nakon dugotrajnog njegovanja suradnje i uzajamne podrške koju su u više navrata ove dvije veličanstvene povijesne postrojbe, Počasna satnija Kravat pukovnije i Viteško alkarsko društvo i javno iskazale jedna drugoj. 

Tako je krajem protekle godine, kada su već započinjale najave jubilarnih 300. po redu alkarskih svečanosti, alkarsku povorku u Zagrebu, Prijestolnici kravate, dočekala i ugostila upravo Počasna satnija Kravat pukovnije.

Tom su prigodom Alkari u svojim viteškim odorama jahali od zagrebačkog hipodroma do Trga bana Jelačića gdje ih je dočekala postrojba Počasne satnije Kravat pukovnije.

Zauzvrat, ovogodišnju ceremoniju otvaranja sezone Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije na Trgu sv. Marka, na sam Uskrsni ponedjeljak, uz zapovjednika Željka Matejčića, predvodio je i slavodobitnik prošlogodišnje, 299. Sinjske alke Denis Gugić. 

''Izrazita je čast što smo dobili poziv da sudjelujemo u obilježavanju jubilarnih 300. alkarskih svečanosti i što se time nastavlja suradnja između alkarskih vitezova i naše Kravat pukovnije. Prije samo nekoliko dana, u vojnom mimohodu povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja dali smo zajednički doprinos pokazujući ponosno hrvatsku vojnu tradiciju, a to ćemo učiniti i u nedjelju, na 300. alkarskim svečanostima“, naglasio je prethodno polasku Kravat pukovnije za Sinj, Željko Matejčić Mata, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije. 

Inače, uz zapovjednika Željka Matejčića koji će jahati na čelu, u ovoj posebno svečanoj prigodi sudjelovat će i njegov zamjenik Hrvoje Bušić te još četiri konjanika iz redova Počasne satnije Kravat pukovnije, a uz njih i dvanaest vojnika koji pripadaju pješadiji i osam bubnjara Počasne satnije Kravat pukovnije.

Ovo je ujedno i prvi puta da u sklopu alkarskih svečanosti sudjeluju te svoju tradiciju predstavljaju i druge hrvatske povijesne postrojbe.

Kopirati
Drag cursor here to close