Mostar

Održana komemoracija u povodu smrti glumice Hadžije Hadžibajramović

''Hadžija je bila fantastična partnerica. Bila je točna i precizna u poslu. Nije bila od onih skandaloznih i nezadovoljnih glumica već je bila vrlo profesionalna'' - kazao je Pšeničnik Njirić.
Kultura / Flash | 01. 12. 2021. u 19:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija u povodu smrti glumice Hadžije Hadžibajramović održana je u srijedu navečer u Narodnom pozorištu Mostar, a tom prigodom prikazan je i kratki film o njezinom životu.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je iz pozicije direktora Narodnog pozorišta vrlo nezahvalno govoriti o liku i djelu Hadžije Hadžibajramović iz razloga što je ona, kako je rekao, napravila tu mostarsku teatarsku kuću.

Hadžibajramović je povijesna osoba za bh. kulturu

''Sve smo naučili od Hadžije Hadžibajramović, odnosno ona je postavila temelje za sve to. Ako mene pitate Hadžija Hadžibajramović je i otac i majka ove kuće i tako ćemo se prema njoj odnositi. Dugujemo joj svakako svi zajedno jedno veliko hvala i naklon'' - kazao je Mujkanović.

Po njegovim riječima, Hadžije Hadžibajramović je stvorila nešto na što se može biti ponosan i povijesna je osoba za bh. kulturnu scenu.

Doajen mostarskog glumišta i dugogodišnji Hadžijin kolega Velimir Pšeničnik Njirić kazao je kako će ju posebno pamtiti po premijeri iz 1978. godine "Gorko sunce" u kojoj su zajedno igrali prvu scenu.

''Hadžija je bila fantastična partnerica. Bila je točna i precizna u poslu. Nije bila od onih skandaloznih i nezadovoljnih glumica već je bila vrlo profesionalna'' - kazao je Pšeničnik Njirić.

Kazao je kako njih dvoje imaju isti korijen u kazališnom amaterizmu.

''Došli smo u ovu čarobnu kutiju i ostvarili se i kao ljudi i kao glumci'' – naglasio je Pšeničnik Njirić.

Novinar i publicist Zlatko Serdarević kazao je da je Hadžija Hadžibajramović odigrala vrlo značajnu ulogu tijekom i poslije prošlog rata na afirmaciji kulture.

''Svi nju vežu za Narodno pozorište što je istina, naravno. Međutim, on je u Društvu umjetnika Mostara bila šefica sekcije za teatar i bila je vezana za cjelokupan kulturni program u Mostaru kada je 'grmilo i sijevalo' i kada se ginulo. Taj duhovni otpor kroz kulturu je jako puno značio ne samo nama kreatorima, organizatorima i sudionicima u programu već i cijelom narodu. Njezine predstave u kamernim prostorima pod ruševinama su non stop bile maksimalno posjećene. Narod je osjećao da treba taj jedan moralni faktor da se izdrži sve to'' - kazao je Serdarević.

S druge strane, prisjetio se Serdarević, u najgorim trenutcima ostala je i kuhala hranu za mostarske borce.

''I njezin nadimak, kojeg poznaje uzak krug ljudi, bio je Mama'' - kazao je Serdarević.

Doajenka mostarskog glumišta 

Hadžija Hadžibajramović (Sanski Most, 2. 8. 1942. - Mostar, 27. 11. 2021. godine) bila je glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta u Mostaru.

Iako je svojevremeno izjavila da se kazalištem bavila još kako je prohodala i predstave pravila odmalena, život ju je odveo drugim putem, pa je diplomirala matematiku i fiziku.

Doajenka mostarskog glumišta svoju karijeru počinje 1964. godine u Amaterskom pozorištu Prijedor koje je u to vrijeme bilo poluprofesionalno. Ali, ni tada se nije opredijelila samo za glumu te se umjetnošću bavila paralelno s pedagoškim radom.

Nakon nagrade za najbolju glumicu na Festivalu jugoslavenskih amatera na Hvaru 1969. godine, dolazi u Narodno pozorište u Mostaru, gdje ostaje sve do mirovine. Iako je tada imala nekoliko ponuda za angažman u profesionalnim teatrima, onu koju je dobila od tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Mostar Safeta Ćišića nije mogla odbiti.

"Nikad nisam vidjela Mostar, a kad sam došla odmah me opčinio, posebno Stari grad. Kao bajka. Safet Ćišić bio je dobar i spretan upravnik, prihvatila sam ponudu i mislila ostati kratko. Ali ostala sam do kraja, i nisam se pokajala. Ni jednom”, svojevremeno je izjavila o svojim prvim utiscima o Mostaru.

Funkciju direktorice Narodnog pozorišta obavljala je od 3. siječnja 1994. do 31. svibnja 1999. godine. Za pet godina i četiri mjeseca, koliko je upravljala NP Mostar, izvedene su 23 premijere.

Kopirati
Drag cursor here to close