Posljednje zbogom

Oproštaj u Mostaru: Upis u Knjigu žalosti i komemoracija za Bešlića

Kako javlja naš fotoreporter, u knjigu se upisao velik broj građana, među kojima su i brojne javne osobe.
Vijesti / Flash | 05. 09. 2021. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom smrti bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, Knjiga žalosti otvorena je u nedjelju od 10 sati u hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

Foto: Bljesak.info / Od Bešlića se oprostio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić

Kako javlja naš fotoreporter, u knjigu se upisao velik broj građana, među kojima su i brojne javne osobe, nakon je čeka je uslijedila i komemoracija.

Gradonačelnici o Bešliću

''Sjećam se dana kad me je Gradsko vijeće izabralo da budem njegov nasljednik, a među prvima me zagrlio upravo on, naš Ljubo. 'Dragi prijatelju, čestitam ti, tu sam za sve što ti bude trebalo', rekao je to ne kurtoazno, nego onako iskreno, prijateljski.  U više navrata dok smo razgovarali, rekao mi je da smatra dijelom svoje obitelji'', rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u svom obraćanju prisutnima na komemoraciji u Mostaru.

Istaknuo je kako je Bešlić bio gradonačelnik u teškim vremenima za ovaj Grad, te da je sve nedaće trebalo iznijeti i sa svima se izboriti, u čemu je Bešlić, kako je naveo, uspijevao, čemu svjedoče i brojne poruke i brzojavi sućuti koji ovih dana stižu u Mostar.

Prisutnima se na komemoraciji obratio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

''Mostar danas odiše tugom i prazninom, zbog preranog oproštaja s velikim čovjekom i velikim političarem. Neobično je doći u ovaj grad i pozdraviti se s Ljubom po posljednji put. Poznavajući ga kao prijatelja i suradnika, divio sam se njegovoj neiscrpnoj energiji  i entuzijazmu za boljitak Mostara. Stvarao ga je i živio za njega i njegove stanovnike. Napustio nas je čovjek koji je svojim djelovanjem obilježio modernu povijest Hercegovine'', rekao je Franković dodajući kako je Bešlić imao viziju, te da je vjerovao u veliki potencijal ovog grada.

Foto: Bljesak.info / Komemoracija u Mostaru

Emotivno obraćanja imala je i Ines Bešlić, kćerka bivšeg mostarskog gradonačelnika.

''Sve mislim da je ovo neki košmar iz kojeg ćeš me ti probuditi i reći mi da je vrijeme za posao. I u ovoj svojoj posljednjoj ovozemaljskoj bitci si pokazao da si fenomen, fenomenalan tata i fenomenalan gradonačelnik. Divan suprug i otac, naš neumorni borac, naš tješitelj, što je mogao vidjeti svatko tko te poznavao'', istaknula je.

Foto: Bljesak.info / Komemoracija za Ljubu Bešlića

''Ne postoji zahtjevnija životna uloga od one koju danas imamo, opraštanje od drage osobe, prijatelja, našeg Ljube'' rekao je na komemoraciji Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Prisjetio se svog prijatelja i suradnika i istaknuo kako je on istinsko dijete Mostara.

Ispraćaj Ljube Bešlića bit će u 14 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli brijeg. Pokop će se obavit na Rimokatoličkom groblju 'Masline'.  Sveta misa zadušnica služit će se u ponedjeljak 6. rujna u 8 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Preminuo u petak

Podsjećamo, bivši mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić preminuo je u petak 3. rujna u Zagrebu, nakon duže bolesti. Ljubo Bešlić zadnjih mjeseci se nalazio na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a njegovo zdravstveno stanje postupno, nakon posljednje operacije se pogoršavalo.

Naime, bivšem gradonačelniku Mostara sredinom veljače u Zagrebu je urađena transplantacija srca, nakon koje je njegovo zdravstveno stanje bilo stabilno. Bešlić je tada vozilom Hitne pomoći prevezen u Zagreb na operaciju.

'Teško je govoriti o sebi'

 ''Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uvjetima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uvjetima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje. Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način'', rekao je Bešlić u jednom intervjuu pred kraj svojega mandata. 

Foto: Bljesak.info / Građani u redu za upis u Knjigu žalosti za Bešlića

Inače, Ljubo Bešlić je rođen 27. srpnja 1958. godine, a na čelu Mostara je bio od 2004. godine te je gradom upravljao bez Gradskog vijeća od 2012. do 2021. godine čime je ušao u povijest kao najdugovječniji gradonačelnik najvećeg hercegovačkog grada.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close