1. veljače

Noć muzeja i ove godine u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.
Kultura / Flash | 24. 01. 2019. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Jabuka TV / Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove će godine sudjelovati u manifrestaciji Noć muzeja kroz dva programa koja će biti upriličena 1. veljače, od 18 sati do ponoći.

U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualnih komunikacija u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Odsjek za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu utemeljio je prof. Mladen Kolobarić zajedno s profesorom Stanetom Bernikom 1973. godine.

Drugi dio Noći muzeja '19 uključuje stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015., a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti /Extended reality (XR)/ digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela, prenosi Fena.

Ova novina je ostvarena preko HP REVEAL aplikacije. Stalni likovni postav sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do 2015. Godine.

Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art. Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Ove godine u sklopu Noći muzeja '19 u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg održat će se i predavanje prof. mr. Bojana Hadžihalilovića, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.


Inače, Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close