73. godišnjica

Nekoliko tisuća antifašista na obilježavanju godišnjice Igmanskog marša

Kultura / Flash | 24. 01. 2015. u 19:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća antifašista sudjelovalo je danas na obilježavanju 73. godišnjice "Igmanskog marša", prepješačivši put od Hadžića do Velikog polja na Igmanu.

''Godišnjica ove velike bitke obilježena je na vrlo impresivan način. Veliki broj ljudi je došao i podijelio s nama radost i zadovoljstvo druženja'', kazao je predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH Bakir Nakaš.

Istaknuo je da je Igman vrlo značajan za Sarajevo i obranu BiH od 1992. do 1995. godine.

''U maršu su sudjelovali mladi ljudi, borci iz posljednjeg rata, ali i nekoliko sudionika Igmanskog marša', naglasio je.

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz razdoblja narodnooslobodilačke borbe i jedinstvena operacija te vrste u svijetu.

Krajem siječnja 1942. godine Prva proleterska brigada bila je opkoljena na Romaniji, a stožer je donio odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči.

Igmanski marš je izveden u noći između 27. i 28. siječnja, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći. Taj marš je postao legenda, a četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču.

Kopirati
Drag cursor here to close