Datira iz 1. stoljeća

Muzej u New Yorku vratio ukradeni antički egipatski kovčeg

Kovčeg star 2.100 u kojem se nalazi mumija svećenika Nedjemankh bio je predstavljen na izložbi artefakta iz Egipta, prenio je BBC.
Kultura / Flash | 26. 09. 2019. u 15:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke vlasti vratile su ukradeni kovčeg Egiptu, dvije godine nakon što ga je nabavio Muzej umjetnosti Metropolitan u New York Cityu.

Kovčeg star 2.100 u kojem se nalazi mumija svećenika Nedjemankh bio je predstavljen na izložbi artefakta iz Egipta, prenio je BBC. Globalna mreža za trgovinu umjetninama prodala je ukradeni antikvitet muzeju koristeći se lažiranim dokumentima, kazali su dužnosnici.

Pozlaćeni kovčeg je ukraden i prokrijumčaren iz Egipta 2011. godine, javio je BBC.

''Do sada je naša istraga ustvrdila da je ovaj kovčeg samo jedan od stotinu starina ukradenih od strane iste mreže'', rekao je okružni tužitelj Manhattana Cyrus Vance, na ceremoniji repatrijacije u New Yorku, u srijedu, dodavši da bi moglo biti više sličnih slučajeva.

Kovčeg, koji datira iz 1. stoljeća prije nove ere, prestižni muzej kupio je za par milijuna dolara od pariškog trgovca umjetninama.

Prvi je put otpremljen u Njemačku gdje je restauriran prije nego što je prevezen u Francusku.

Muzeju je dana krivotvorena dozvola za izvoz iz Egipta iz 1971., među ostalim lažnim dokumentima, rekli su tužitelji američkim lokalnim medijima.

Dužnosnici su rekli da je veliki, ukrašeni kovčeg bio je zakopan u pokrajini Minya 2.000 godina prije nego što je ukraden 2011.

''Ovo nije urađeno samo za Egipćane, već za našu zajedničku ljudsku baštinu'', izjavio je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Hassan Šukri, prenosi Reuters.

Bit će izložen u Egiptu 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close